V četrti tekmi osmine finala letošnjega SP sta nastopila vsaj na papirju najbolj presenetljiva udeleženca. Grki so si nastop priborili po preobratu na zadnji tekmi predtekmovanja proti Slonokoščeni obali, Kostarika pa nasploh velja za največjo senzacijo tega prvenstva. Srednjeameriška država je v konkurenci treh nekdanjih svetovnih prvakov (Urugvaj, Italija in Anglija) skupinski del končala celo na prvem mestu.

Nagrada za današnjo zmago je bila seveda velika, uvrstitev v četrtfinale, v katerem je boljšega iz tega dvoboja že čakala Nizozemska. Na koncu se je Grčija spet za las rešila, izsilila podaljšek, nato pa le klonila po enajstmetrovkah in Kostarika je dosegla daleč največji uspeh v zgodovini.

Taktični prvi polčas

Pričakovanja, da bo dvoboj predvsem taktičen, brez izrazite nogometne lepote in da bo potekal med obema kazenskima prostoroma, so se večji del tekme tudi uresničevala. Kljub terenski premoči Grčije so bili Kostaričani v prvem delu enako nevarni oziroma nenevarni, tako da vratarja Keylor Navas in Orestis Katnezis nista imela prav veliko dela.

Edina prava akcija, po kateri je moral vratar res dobro posredovati, je bila grška v 37. minuti. Takrat je dolgo podajo Joseja Kholebasa pred vrati ujel Dimitris Salpingidis, njegov strel iz bližine pa je vratar Kostarike z zadnjimi močmi z nogo še odbil v kot.

Gol Kostarike vnesel živahnost

Občutek, da moštvi le čakata na enajstmetrovke, pa so nato hitro razbili Kostaričani v drugem polčasu. Tudi tega je sicer Grčija začela z nekoliko večjim pritiskom, ki pa je bil jalov. In ko so Kostaričani prvič prišli v bližino kazenskega prostora, so tudi povedli.

V 52. minuti je Joel Campbell prodrl po levi strani in nato podal v sredino, kjer je žogo na robu kazenskega prostora sprejel Bryan Ruiz; njegov strel niti ni bil najbolj močan, zato pa toliko bolj natančen in slabo postavljena grška obramba na čelu z vratarjem Karnezisom jo je lahko le s pogledom pospremila v mrežo.

Gol je vnesel nekaj več živahnosti, Grkom se je začelo bolj muditi, novo priložnost pa so začutili v 66. minuti, ko je Kostarika po drugem rumenem kartonu Duarteja ostala le z desetimi možmi. Grki so skušali tudi z menjavami v napadu spremeniti potek tekme, kar jim je uspelo prav na koncu.

Sokratis Grkom prinesel podaljške

Že v sodnikovem dodatku je namreč po strelu rezervista Gekasa vratar žogo še odbil, a natančno na noge Sokratisa Papastathopoulosa, ki jo je le še potisnil v gol s sedmih metrov.

V podaljšku so, tudi zaradi številčne prednosti, prevladovali Grki, ki so sprožili več strelov in imeli več poskusov iz kota, a poti do vrat niso več našli, čeprav je imel Mitroglou prav v 120. minuti izjemno priložnost, a je z nekaj metrov zadel le vratarja Navasa.

Umas Kostariko popeljal v nadaljevanje nogometne pravljice

Še pred enajstmetrovkami je bil izključen grški selektor Fernando Santos, pri strelih z bele točke pa so bili sprva vsi strelci zelo natančni. Do tretje serije so vsi zadeli v polno, nato pa je v četrti Navas ubranil strel Gekasu. Zadnji kostariški izvajalec Michael Umana je imel mirne živce in svojo državo popeljal v nadaljevanje nogometne pravljice.

Osmina finala (po kazenskih strelih):

Kostarika - Grčija 6:4 (1:1, 1:1, 0:0)

Strelec: Ruiz 52.; Sokratis 91.  

RK: Duarte 66.  
  

Enajstmetrovke (5:3):

Kostarika: Borges (O), Ruiz (O), Gonzales (O), Campbell (O), Umana (O)

Grčija: Mitroglou (O), Christodoulopoulos (O), Cholevas (O), Gekas (X)

O - Uspešno
X- Neuspešno

 

Začetni postavi:

Kostarika: Navas, Duarte, Gonzalez, Umana, Gamboa (Ascota/76.), Junior Diaz, Tejeda (Cubero/66.), Borges, Ruiz, Bolanos (Brenes/83.), Campbell.


Grčija: Karnezis, Torosidis, Manolas, Sokratis, Holebas, Maniatis (Katsouranis/77.), Karagounis, Salpingidis (Gekas/69.), Samaris (Mitroglou/58.), Christodoulopoulos, Samaras.      

 

Drugi podaljšek:

120' Igralce obeh ekip po več kot 110. minutah igre noge niso več poslušale, saj je žoga ob njihovih poskusih letela krepko mimo vrat. Grki so tudi v drugem podaljšku pokazali več želje, a svoje premoči po zaslugi razpoloženega Navasa niso znali pretvoriti v zadetek. Tako kot na tekmi med Brazilijo in Čilom bodo tudi tokrat četrtfinalista odločili kazenski streli.  

Prvi podaljšek:

105' Podaljšek so podjetneje pričeli Grki. Njihovi napadi so se vrstili kot po tekočem traku, vendar tako želenega drugega zadetka niso uspeli doseči. Kostaričani na drugi strani so žogo pošiljali na nasprotnikovo polovico, kjer je na svojo priložnost zaman prežal povsem osamljeni Campbell. 
  

Drugi polčas:   

90' Kljub terenski premoči in iztekajočem se času Grki niso znali resneje zapretiti in sestaviti nevarnejšega napada. Do priložnosti so prihajali zgolj iz prostih strelov, ki pa so bili vse prej kot nevarni, povrhu pa jih je tepla tudi huda nezbranost. A kot že nič kolikokrat, so se evropski prvaki iz leta 2004 znova izvlekli in v 91. minuti izenačili prek Sokratisa, ki je bil najbližje odbiti žogi po obrambi Navasa. Grki bi lahko dobro minuto kasneje celo povedli, a jim je zadetek preprečila prečka. Tekma se je po rednem delu tako končala z izidom 1:1, zmagovalca pa bodo odločili podaljški ali celo kazenski streli.

 

75' Kostaričani so po doseženem zadetku brez težav nadzirali potek srečanja, medtem ko so izbranci Fernanda Santosa z jalovimi napadi poskušali priti do izenačenja ter ob tem jezo stresali nad avstralskega sodnika Benjamina Williamsa. Slednji je v 68. minuti drugi rumeni karton pokazal Duarteju, Kostarika pa je bila prisiljena nadaljevati z igralcem manj. 

 

60' Drugi polčas se je začel za odtenek atraktivneje kot prvi, za uvod pa si je dlani ogrel kostariški vratar. S prostega strela je v kazenski prostor podal Karagounis, najvišje pa je skočil Samaras, a je žogo poslal naravnost v roke Navasa. Kostaričani so jim odgovorili na najboljši možen način. Po natančni podaji Bolanosa je do žoge prišel kostariški kapetan Ruiz in žogo z natančnim strelom poslal za hrbet grškega vratarja, ki je lahko gol pospremil zgolj s pogledom.

 

Prvi polčas:   

45' Grki so se v nadaljevanju le nekoliko opogumili in se pomaknili nekoliko bližje nasprotnikovim vratom. Navijačem Kostarike je dih pošteno zastal v 37. minuti, ko je po podaji Cholevasa z neposredne bližine ustrelil Salpangidis, a je kostariški čuvaj mreže žogo odbil v kot. Do zaključka vse prej kot atraktivnega polčasa si ekipi nista več priigrali priložnosti, tako da je ostalo pri izidu 0:0. 

30' Mrtvi tek se je nadaljeval tudi v naslednjih minutah. V napadu so bili sicer aktivnejši Kostaričani, ki so prevzeli pobudo, vendar jih je nasprotnik uspešno zaustavljal in na svoji polovici potrpežljivo čakal na morebitno priložnost iz protinapada. Prvi strel neposredno na vrata so gledalci v Recifeju videli šele v 28. minuti, a Karagounisov poskus po sredini kostariškemu vratarju Navasu ni povzročil prevelikih preglavic.

15' V uvodnih minutah moštvi nista postregli s presežki. Na grški strani sta do strela prišla Christodoulopoulos in Karagounis, pri Kostariki pa sta svojo srečo poskusila Gamboa in Bolanos, vendar so bili njihovi streli premalo natančni in so zgrešili nasprotnikova vrata.