Vsi, od urugvajskih nogometnih navijačev, državnih medijev, do predsednika države so enotni, da njihov junak mundiala Suarez, ki je na tekmi proti Italiji v ramo domnevno ugriznil branilca Giorgia Chiellinija, zaradi česar mu grozi suspenz, ni storil ničesar spornega.

Vmešal se je tudi predsednik Mujica, ki je novinarjem dejal, da je Suarez odličen nogometaš: "Na tekmi nisem videl nobenega grizenja. Nisem videl, da bi Luis koga ugriznil. Res pa je, da je bilo videti veliko trdih prekrškov, udarcev, brc, s katerimi se morajo igralci spopadati na tekmah. Suarez je izvrsten nogometaš."

Urugvaj se bo v osmini finala v soboto pomeril s Kolumbijo, vprašanje pa je, ali bo Suarez lahko igral. Disciplinska komisija Fife se je včeraj sestala in podrobno preiskuje incident. Posnetki sicer kažejo, da je Suarez res ugriznil Chiellinija, še huje pa je, da bi bil to njegov že tretji tovrstni incident oziroma ugriz od leta 2010.

Urugvajci: Fifa ima premalo dokazov

Suarezu zdaj grozi do 24 tekem suspenza, če bo spoznan za krivega. A tudi pri urugvajski nogometni zvezi so prepričani, da ima Fifa premalo dokazov, da bi ga lahko kaznovala. "Mi smo disciplinski komisiji Fife na zaslišanju predstavili močne dokaze o njegovi nedolžnosti, zato smo prepričani, da ne bo kaznovan," je dejal Alejandro Balbi in dodal, da gre le za medijsko gonjo proti napadalcu.

Fifa ima sicer več različnih možnosti za kaznovanje Suareza, če bo spoznan za krivega ugriza. Če se želi izogniti pritožbi, ga v skladu z disciplinskim pravilnikom ne sme kaznovati z več kot tremi tekmami prepovedi oziroma ne več kot dvema mesecema. Kakršna koli višja kazen bi pomenila, da se napadalec nanjo lahko pritoži.

Urugvaj na letošnjem mundialu, ki se bo s finalom končal 13. julija, čakajo še največ štiri tekme. A ne glede na disciplinski pravilnik Fife se lahko napadalec na kazen v vsakem primeru pritoži na športno arbitražo v Lozani.