Predsednik azijsko-pacifiške poslovne enote Burger Kinga Steve DeSutter je po poročanju časnika National Business Daily dejal, da bo večina restavracij franšiznih. Od 11.000 restavracij, ki jih ima Burger King po vsem svetu, jih je kar 90 odstotkov franšiznih.

Burger King je odprl prvo celinsko restavracijo v Šanghaju konec junija, letos pa namerava v tem kitajskem mestu odpreti še 10 do 12 restavracij, ki bodo v celoti v lasti družbe.

Kitajsko ministrstvo za trgovino je februarja izdalo predpise o komercialnih franšizah, ki od tujih podjetij zahtevajo, da imajo vsaj dve prodajalni, ki sta v njihovi neposredni lasti ter poslujeta vsaj eno leto, preden lahko odprejo franšizne prodajalne. Burger King bo to izpolnjeval šele julija prihodnje leto.

DeSutter je pojasnil, da je družba v Šanghaju postavila razvojno-raziskovalni center in center za usposabljanje franšiznih kandidatov. Vendar pa družbo Burger King čaka še dolga pot, preden bo ujela svoje glavne tekmece.

Po podatkih združenja China Chain Store Franchise Association ima McDonald`s na Kitajskem že okrog 700 restavracij, do leta 2008 pa naj bi jih imel že 1000. KFC pa se je v 15 letih s svojimi restavracijami razširil že v 200 kitajskih mest.