Med potniki na vlaku je samo majhna Lois Lane opazila fantiča temnih las, kako z nadnaravno hitrostjo prehiteva vlak po podeželskih travnikih Smallvilla. Bila je prva, ki je videla nadnaravno moč Clarka Kenta, ki je nato postal Superman.

Podobna nadnaravna videnja so pogosta tudi v realnosti, ne samo v filmu. Najpogosteje na stadionu White Hart Lane v Londonu, kjer mimo branilcev drvi Gareth Bale. Resda ne zna reševati človeških življenj, a je njegov talent opazilo mnogo več ljudi kot samo majhna deklica. Med njimi je tudi predsednik Reala Madrid Florentino Perez, ki ja za usluge waleškega hitronogca pripravljen plačati čez sto milijonov evrov.

Profesor mu je prepovedal igrati z levo nogo

Svet je Bala dokončno spoznal pred tremi leti, ko je njegov Tottenham v ligi prvakov igral proti Interju. Na obeh tekmah je Bale drvel gor in dol po krilu, kot da Interjeve obrambe sploh ni. Na prepihu je imel hude glavobole predvsem Maicon, ki je tedaj veljal za najboljšega bočnega branilca na svetu. Brazilec je bil tako nebogljen, da so ga Tottenhamovi navijači zbadali, če mu pri lovljenju Bala naročijo kar taksi.

Tovrstno nemoč so v zadnji sezoni občutili praktično vsi branilci v angleškem prvenstvu, nič drugače pa ni bilo že v Balovi mladosti. V srednješolski ligi je bil namreč proti vrstnikom tako superioren, da mu je moral profesor športne vzgoje Gwyn Morris prepovedati igro na prvi dotik in uporabo leve noge pri zaključku akcij. »Uvedli smo pravilo, da je vsak Garethov dotik z levo nogo prosti strel za nasprotnika. S tem sem dosegel dva učinka. Igra je postala bolj enakovredna, hkrati pa je Gareth izboljšal svojo igro z desno nogo. Vsak nogometaš se mora posvetiti tudi svoji šibkejši nogi,« je dejal Morris.

O Balovi hitrosti vse pove podatek, da je pri štirinajstih letih pretekel sto metrov v času 11,4 sekunde. Za primerjavo – s tem dosežkom bi bil na zadnjem slovenskem (članskem) državnem prvenstvu na 11. mestu, prehitel pa bi sedem slovenskih sprinterjev. Zelo dobre rezultate je Bale dosegal tudi v tekih na srednje proge, saj je bil večkratni šolski prvak na 1500 metrov. Ravno s kombinacijo hitrosti in vzdržljivosti zna tekmece spremeniti v pionirčke, ki ob njem delujejo izgubljeno sredi igrišča. Sposoben je večkrat zapored po levi strani v polnem sprintu in z žogo v nogah na razdalji 50, 60, 70 metrov prehiteti vse tekmece in nato z levico doseči zadetek. V lanski sezoni so ga lahko podrobno spoznali tudi slovenski ljubitelji nogometa, ko je Tottenham v evropski ligi igral proti Mariboru. Bale v štajerski prestolnici sicer ni zaigral, je pa na teren stopil v Londonu. Po tekmi je zvezdnik Tottenhama na lastno željo zamenjal dres z golgeterjem Maribora Robertom Berićem.

Alkohola ne mara

Edini, ki je bil v najstniških letih enakovreden Balu, je bil Theo Wallcot. Oba sta bila člana nogometne akademije Southamptona in sostanovalca, danes pa sta najhitrejša nogometaša v elitni angleški ligi. Bale pravi, da sta ostala velika prijatelja, druži pa ju tudi to, da vsaj za zdaj nista bila nagnjena k škandalom. Bale v nasprotju s številnimi nogometaši z Otoka, ki zaradi incidentov polnijo tabloidne stolpce, ne uživa alkohola. Nekoč je poskusil šampanjec, a ga takoj izpljunil, od takrat pa se opojnih pijač izogiba. »Okus mi enostavno ni všeč. To je vse,« je dejal.

Več prahu je Bale dvignil lansko poletje, ker za Veliko Britanijo ni nastopil na olimpijskih igrah, čeprav je sprva dejal, da bo. Uradni razlog je bila poškodba. Toda v času iger je potem treniral in igral na prijateljskih tekmah za Tottenham. Vodstvo kluba je zatrdilo, da se je poškodba zacelila prej, kot je bilo predvideno, in da je ves proces potekal v sodelovanju z olimpijsko ekipo Velike Britanije. A ostal je dvom, da se je Bale uklonil pritiskom, saj nogometna zveza Walesa ni podpirala združene reprezentance Velike Britanije.

Bale se je prvič britanski širši javnosti predstavil 17. aprila 2006, ko je s 16 leti in 275 dnevi postal drugi najmlajši nogometaš z nastopom v članski ekipi Southamptona. Najmlajši je še vedno Walcott. Oba pa sta v najstniških letih z juga Anglije odšla na sever Londona. Walcott k Arsenalu, Bale k Tottenhamu za sedem milijonov funtov. V prestolnici je kmalu naletel na težave. Leta 2007 se je zbal za svojo kariero, ko si je poškodoval desno nogo. Okreval je skoraj leto dni.

Ob povratku na zelenice prave forme ni našel. Zlobna angleška javnost je celo trdila, da je Bale eden najslabših Tottenhamovih nakupov. Uprava je celo razmišljala, da bi ga ponudila kot del odškodnine za Stewarta Downinga iz Middlesbrougha, januarja 2010 pa je bil blizu tudi prestopu k Birminghamu za tri milijone evrov. Tottenhamu se je kupčija zdela odlična, a Bale ni hotel zapustiti Londona. Zdaj ga hoče, a Tottenhamu ni dovolj niti sto milijonov.