Tekmica Slovenije v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016 je mundial začela z zmago. A pot do nje je bila trnova, saj so Ekvadorci pustili dober vtis, tudi vodili po prvem polčasu. Toda selektor Švice Ottmar Hitzfeld je v drugem polčasu iz rokava potegnil prava "jokerja", ki sta mu prinesla prve tri točke v Braziliji.

Švicarji so v dvoboj vstopili v vlogi favorita, ne nazadnje so bili na žrebu skupin v prvem bobnu. A v prvem polčasu jim ni šlo vse po načrtih. Hitri Ekvadorci so švicarski obrambi povzročali kar precej dela, v 22. minuti pa tudi povedli. Walter Ayovi je izvedel prosti strel z leve strani, podal pred vrata, kjer je bil najvišji nogometaš mehiške Pachuce, Enner Valencia, in z glavo zadel za 1:0.

Švicarji so bili v napadu bolj ali manj jalovi, v 16. minuti je sicer od daleč sprožil Xherdan Shaqiri, a Alexander Dominguez v ekvadorskem golu ni imel posebnih težav, tako kot tudi ne tri minute pozneje po podobnem strelu Ricarda Rodrigueza. Na voljo so imeli tudi številne prekinitve, a niti teh niso znali unovčiti.

V uvodu drugega dela je Stephan Lichtsteiner sprožil še en švicarski strel z razdalje, a tudi njemu ni uspelo spremeniti izida, žoga je zletela malo mimo vratnice. Zato pa je bil natančnejši rezervist Admir Mehmedi v 48. minuti, ko je z glavo unovčil Rodriguezovo podajo iz kota za 1:1.

Ekvadorci so v 60. minuti znova opozorili nase, spet je bil glavni akter Enner Valencia, ki je streljal z roba kazenskega prostora in žogo poslal malce čez gol. Šest minut pozneje je poskusil še Jefferson Montero, na mestu pa je bil Diego Benaglio.

Švicarski navijači so v 70. minuti skočili na noge, misleč, da so povedli prek Josipa Drmića, a so sodniki označili sicer precej dvomljiv prepovedan položaj, tako da je ostalo pri izenačenju. Novo priložnost so zapravili v 73. minuti, ko so trije stekli v protinapad, ki ga je na koncu s strelom v zunanji del mreže končal Shaqiri.

V končnici tekme pravih priložnosti ni bilo in ko je kazalo, da se bo tekma končala z delitvijo plena, pa je v izdihljajih sodniškega dodatka Švica, ki je v drugem polčasu delovala veliko bolje kot v prvem, izvedla hiter protinapad. Rodriguez je z leve strani podal pred vrata, kamor je pritekel rezervist Haris Seferović in žogo zabil pod prečko za pomembno zmago.


Švica – Ekvador 2:1 (0:1)


Strelci: Mehmedi 48., Seferović 93.; E. Valencia 22.



Postavi:


Švica: Benaglio, Djourou, Lichtsteiner, von Bergen, Rodriguez, Behrami, Inler, Stocker (Mehmedi 46.), Shaqiri, Xakha, Drmić (Seferović 75.)


Ekvador: Dominguez, Guagua, Ayovi, Paredes, Frazo, A. Valencia, Noboa, Gruezo, Caicedo (Arroyo 70.), Montero (Rojas 76.), E. Valencia