Poleg prepovedi igranja na devetih reprezentančnih tekmah in kakršnegakoli ukvarjanja z nogometom v naslednjih štirih mesecih je bil Suarez kaznovan tudi s plačilom 100 tisoč švicarskih frankov (okoli 82 tisoč evrov).

9 tekem prepovedi igranja predstavlja najvišjo kazen, ki je bila do sedaj izrečena za prekrške na svetovnih prvenstvih. Pred Suarezom je bil neslavni rekorder Italijan Mauro Tassotti, ki je na mundialu leta 1994 dobil kazen 8 tekem neigranja. Za Suareza pa takšna kazen skorajda ni nič novega, saj je bil pred tem že dvakrat strogo kaznovan zaradi grizenja nasprotnikov. Leta 2010 je bil v Nizozemski ligi kaznovan s sedmimi tekmami prepovedi igranja, lani pa je po ugrizu Branislava Ivanovića pa si je s strani angleške nogometne zveze prislužil počitek na desetih tekmah.

Velik udarec za Urugvaj in Liverpool

Urugvajci se bodo torej morali v osmini finala svetovnega prvenstva Kolumbijcem zoperstaviti brez svojega najboljšega nogometaša, na njegovo pomoč pa lahko verjetno pozabijo tudi na pokalu Amerike, ki je na sporedu prihodnje leto. V Čilu bo naslov prvaka izpred treh let branil prav Urugvaj.

Kazen štirih mesecev prepovedi udejstvovanja v nogometu bo imela velik vpliv tudi na njegovo klubsko kariero, saj ne bo igral do 26. oktobra. V primeru ostanka pri Liverpoolu bo moral izpustiti prvih 9 krogov premierlige in tri tekme skupinskega dela lige prvakov, na teh tekmah pa mu bo prepovedan celo obisk stadiona.