Po poletnem premoru so z začetkom italijanskega prvenstva na svoj račun naposled prišli tudi tudi nogometni navijači pri naših zahodnih sosedih. A po besedah prvega moža FIGC prav velikega razloga za veselje ne bi smelo biti, saj je prvi krog serie A pokazal, da v italijanskem nogometu vlada hudo neravnovesje. »Ko sem spremljal tekme na televiziji, sem ugotovil, da je bilo od 66 nogometašev na igriščih le 14 Italijanov. Tako ne moremo iti več naprej,« njegove besede povzema tiskovna agencija Ansa.

Kritika Tavecchia nad neravnovesjem med številom domačih in tujih igralcev v najmočnejšem italijanskem nogometnem tekmovanju je sicer v javnost prišla na isti dan kot izjava novega selektorja Antonia Conteja, ki je potarnal, da ima veliko težav pri sestavljanju reprezentance. »Bral sem, da me kritizirajo, ker iz serie A razen Simoneja Zazaja (Sassuolo, op.p.) nisem izbral nobenega drugega napadalca. A ko sem iskal napadalce v domačih klubih, sem ugotovil, da so vsi tujci.«

Nekdanji trener Juventusa je na novinarski konferenci v Firencah stanje v italijanskem nogometu označil za alarmantno in klube pozval, naj namenijo domačim nogometašem več igralnega časa. »Zavihati morajo rokave. Celo v mladinskih ekipah je preveč tujcev,« je opozoril Conte.

Tavecchio je medtem že obljubil, da bodo v času njegovega mandata tej težavi namenili velik del pozornosti. Med drugim bodo zgradili 19 centrov, kjer bo priložnost za gojenje nogometnih veščin dobilo kar 700 tisoč mladostnikov.