Mariborčani so se lahko ves teden v miru pripravljali zgolj na Apoel, saj jim konec tedna ni bilo treba igrati tekme v slovenski ligi v rezervni postavi. Za to ima zasluge kar ljubljanska Olimpija, ki se je uprla igranju derbija tik pred evropskimi tekmami, na koncu pa je v Evropi ostal zgolj Maribor, nogometaši Olimpije pa dvoboje v evropskih pokalih gledajo zgolj še iz domačega naslanjača.

Upamo si trditi, da so imeli televizijske sprejemnike vklopljene tudi včeraj ob osmi uri zvečer, ko je iz Maribora v vsak slovenski dom ponovno prišlo jasno sporočilo – Maribor je slovenska nogometna prestolnica. Na stadionu Ljudski vrt je bil zaseden prav vsak stol, nogometaše pa je na igrišče pospremila čudovita vijolična kulisa z veliko risbo na južni tribuni, kjer je bilo jasno ponazorjeno, kako želi priti Maribor v evropski elito, odločilni korak pa je treba narediti prek Cipra.

Mariborska koračnica se je včeraj začela mirno. Vsaj postavitev na papirju je napovedovala previdno igro, kar se je potrdilo v prvih štirih minutah, ko je imel žogo vseskozi v posesti Apoel. Ker je ciprsko kroženje potekalo v počasnem ritmu, nevarnosti za vrata Jasmina Handanovića ni bilo. Igra je dobila bistveno več dinamike, ko je v napad krenil tudi Maribor. Predvsem je bil dejaven Marcos Tavares, ki je s svojo nogometno inteligenco ustvarjal igralca viška.

Gostje so do prve priložnosti prišli v 28. minuti, ko je po kotu žogo iz enega metra od vrat odbil mariborski branilec Aghus, potem ko bi moral iti na žogo v lastnem petmetrskem prostoru vratar Handanović. Vijoličasti so odgovorili pet minut kasneje, ko je Tavares našel Gorana Cvijanovića, ki pa je pred ciprska vrata prišel preveč s strani. Žoga je zato zletela mimo vratnice.

Več sreče kot pameti je Maribor imel v zaključku prvega polčasa. Najprej je po zmedi žoga v glavo zadela Handanovića, Apoel pa je bil najbližje zadetku nekaj minut kasneje, ko je že ves stadion videl žogo v mariborski mreži, a kar naenkrat se je pred vrati znašel Martin Milec in žogo odbil v kot. Paniko v štajerski vrsti je rešil glavni sodnik, ko je zapiskal konec prvega dela tekme.

V Maribor je prispelo tudi 350 navijačev iz Cipra, njihov največji navijaški rekvizit pa je bila grška zastava. To ni prav nič čudno, saj je Apoel klub, ki naj bi združeval vse Grke v glavnem ciprskem mestu Nikozija, po svoji politični pripadnosti pa so privrženci Apoela bližje desničarskemu razmišljanju.

Trener Apoela Paulo Sergio zase pravi, da ni podoben rojaku Joseju Mourinhu, a bržkone se je včeraj tudi Sergio dolgo v noč spraševal »por que?« (zakaj?, op. p.). Glavni sodnik Kulbakov je namreč pokazal rumeni karton kapetanu gostov Alexandrou zaradi simuliranja, čeprav je dišalo po najstrožji kazni za Apoel. Gostje so od sodnika do konca tekme zahtevali še tri (!) enajstmetrovke, Ciprčani pa so prepričani, da so bili skupno na obeh dvobojih oškodovani za kar šest najstrožjih kazni. Gostom je povsem prekipelo, ko je bil izključen napadalec Goncalves, nato pa zaradi protestiranja še trener Sergio, ki je sodniku brez sramu pokazal sredinca.

Obupani Ciprčani so po koncu sedemminutnega podaljška izvedli stampedo na sodnika, zato so morali Belorusa zaščiti varnostniki. Prav nič pa se nad prerivanjem ni zmedel trener Maribora, ki je zelenico zapustil kot zadnji, s tribun pa so navijači glasno vzklikali »Ante Čačić!«.

Drugi izidi povratnih tekem tretjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov: Maccabi Tel Aviv – Basel 3:3 – naprej Basel s 4:3, Steaua – Dinamo Tblisi 1:1 – naprej Steaua s 3:1, Skenderbeu – Šahtar Karaganda 3:2 – naprej Šahtar s 5:3, Partizan – Ludogorec 0:1 – naprej Ludogorec s 3:1, Fenerbahče – Salzburg 3:1 – naprej Fenerbahče s 4:2, Grasshoppers – Lyon 0:1 – naprej Lyon z 2:0.