Nogometaši naj bi bili med svetovnim prvenstvom osredotočeni le na igre na zelenicah, toda realnost je drugačna. Še kako živo je nogometno zakulisje, ki ga nadzorujejo menedžerji, ki za svoje nogometaše iščejo boljše pogodbe v novih in sedanjih klubih.

Nekateri so hiteli posel skleniti še pred začetkom mundiala. Eden takšnih je Cesc Fabregas, ki je za 33 milijonov evrov odšel iz Barcelone v Chelsea. Višino odškodnine je nehote razkril njegov reprezentančni soigralec Gerard Pique, ki se je nerodno zagovoril pred prižganim mikrofonom, ko je hotel informacijo na skrivaj povedati selektorju Vicenteju Del Bosqueju. Ravno Fabregas je bil nato na svetovnem prvenstvu med najbolj izpostavljenimi španskimi reprezentanti, saj so bili navijači jezni, ker ni pokazal dovolj borbenosti, nanj pa se je na enem od treningov pošteno razjezil tudi Del Bosque. V zadnjih dneh je Chelsea okrepil še en španski reprezentant, Diego Costa. Zanj so Londončani plačali 38 milijonov evrov, a le polovico bo dobil njegov dosedanji klub Atletico Madrid. Preostalih 19 milijonov evrov si bodo razdelili ostali vpleteni, med drugim bo zajeten kupček denarja prejel njegov agent Jorge Mendes.

In prav Mendesu se med vsemi agenti v času svetovnega prvenstva najbolj smeji. Kajti najboljši igralec in tudi strelec mundiala je njegov varovanec James Rodriguez. Resda gre za nogometaša, ki ga strokovnjaki poznajo že nekaj let, toda skoraj 23-letni Kolumbijec je zdaj v Braziliji tako navdušil, da ga mnogi postavljajo ob bok Lionela Messija in Cristiana Ronalda. In takšni nogometaši zagotovo ne igrajo za Monaco, pa čeprav je nov tajkunski klub iz monaške kneževine lani Portu za Rodrigueza odšel kar 45 milijonov evrov. »Sanjam o tem, da bi igral v španski ligi,« je dejal James Rodriguez po tekmi osmine finala, ko je navdušil z dvema zadetkoma proti Urugvaju. Hitro je sledilo vprašanje španskih novinarjev, ali bi raje igral za Real ali Barcelono, toda njegov odgovor ni bil presenetljiv. »Bolj mi je všeč Real,« je dejal mladi Kolumbijec, ki ima za vzornika Cristiana Ronalda, njegov agent Mendes pa je stalni gost Realovih pisarn, medtem ko se ga pri Barceloni zaradi spornega slovesa raje izogibajo.

Simpatij do Rodrigueza ne skrivajo niti pri Realu, saj ga podrobno spremljajo že od leta 2007, ko je igral doma v Kolumbiji. Vprašanje je, kako bo reagiral Monaco, saj Real resno snubi tudi Radamela Falcaa, ki je še en Kolumbijec in Mendesev varovanec. Interes za Rodrigueza je sedaj toliko večji, ker se z odhodom iz Reala spogleduje argentinski vezist Angel Di Maria, ki bi rad bogatejšo pogodbo, a mu je v Madridu ne dajo. Ker je Di Maria na mundialu poleg Messija najboljši Argentinec (zadel je odločilni gol v osmini finala proti Švici), snubci za njegov podpis kar stojijo v vrsti. Najbolj verjetna končna postaja je Paris SG, a obupali niso niti pri Monacu, Manchester Unitedu, Arsenalu, Chelseaju… »Kje bom igral v prihodnje, ne razmišljam. Trenutno je v mojih mislih le svetovno prvenstvo,« že ves čas mundiala poudarja Angel Di Maria. Pred Realom sicer nimajo miru niti v nemški reprezentanci, saj naj bi bil tik pred uradno objavo prestop Tonija Kroosa iz Bayerna v špansko prestolnico. »Ne bom komentiral nečesa, kar piše v vseh medijih,« je bil skop nemški vezist.

Toda če lahko dobre igre na svetovnem prvenstvu pošteno dvignejo ceno določenega nogometaša, jo lahko znižajo slabe predstave in škandali. Slednje je na svoji koži občutil urugvajski napadalec Luis Suarez, ki je na dveh tekmah mundiala igral odlično, toda v spominu bo ostal le zaradi svojega ugriza Italijana Giorgia Chiellinija. Sprva se je zdelo, da bo Suarez zagotovo ostal pri Liverpoolu, češ da ga snubci sedaj zaradi uničene zunanje podobe ne bodo želeli več, a sledil je preobrat – še vedno ga hočejo, a po nižji ceni, saj Suarez zaradi kazni ne bo smel igrati na številnih tekmah v novi sezoni. Španski in angleški mediji so hkrati udarili z vestjo, da so se v Londonu sestali predstavniki Liverpoola in Barcelone, osrednja tema sestanka pa je bil ravno Suarez. Urugvajec naj bi že pokimal ponudbi Kataloncev, sedaj se mora zjasniti še Liverpool. »S tem ko se je opravičil za ugriz, je Luis pokazal svojo ponižnost in karakter. Kot osebo ga zelo spoštujemo,« je dejal športni direktor Barcelone Andoni Zubizarreta. Nedvomno besede, ki ne potrebujejo dodatnega komentarja.