Zdaj 52-letni Valderrama je bil kapetan kolumbijske reprezentance na treh svetovnih prvenstvih, med letoma 1985 in 1998 je zastopal Kolumbijo na 111 mednarodnih tekmah ter zabil 11 golov, s čimer je postal nogometaš z največ nastopi za kolumbijsko izbrano vrsto. Njegov najbolj značilen prepoznavni znak so bili košati svetli lasje s frizuro v slogu afro.

Njegovo veliko prepoznavnost ter skoraj božanski status, ki ga uživa med kolumbijskimi množicami vseh generacij, so se odločili unovčiti v stranki zdajšnjega predsednika Juana Manuela Santosa. Nekdanji nogometaš se je povabilo odločil sprejeti ter bo skušal uspešno tekmovalno pot nadgraditi z delovanjem v politiki. "Po vseh teh tekmah, ki sem jih odigral za reprezentanco, sem se odločil vstopiti še v najmočnejšo politično reprezentanco v naši državi," je Valderrama dejal na začetku politične kampanje ter nabiranja glasov na prihodnjih volitvah.

V najmočnejši kolumbijski stranki so zajahali vnovič obnovljeno veliko zanimanje in navdušenje za nogomet, ko si je izbrana vrsta te južnoameriške države zagotovila mesto med nogometno elito na svetovnem prvenstvu.

Kolumbija, druga v južnoameriški kvalifikacijski skupini za nastop na svetovnem prvenstvu 2014 v Braziliji za Argentino, se je prvič po 16 letih uvrstila na mundial.