Katančevi nogometaši so po enem tednu priprav končno dočakali prvi del tistega, po kar so prišli v Južno Ameriko. Pred dvobojem z Argentino, ta je danes na pripravljalni tekmi ugnala Trinidad in Tobago s 3:0, je napočil čas za obračun s poimensko ugledno vrsto Urugvaja, ki se kiti s številnimi mednarodnimi naslovi, dvakrat je bila tudi svetovni prvak.

Pričakovanja domače javnosti pred svetovnim prvenstvom v Braziliji so visoka, prav tekma s Slovenijo pa je bila njihova zadnja preizkušnja pred odhodom na mundial. Pred polnimi tribunami sicer zastarelega objekta so domači ljubljenci z zmago poskrbeli za dobro popotnico v sosednjo Brazilijo.

Katanec eksperimentiral s postavo, Urugvajci ne

Katanec je v začetno postavo namesto Nejca Pečnika postavil novinca Rajka Rotmana, v obrambi pa je prednost pred Brankom Ilićem dobil Miral Samardžić. Na drugih igralnih položajih so igrali bolj ali manj standardni igralci, ob odsotnosti Kevina Kampla in Valterja Birse pa je priložnost od začetka v zvezni vrsti dobil tudi Dalibor Stevanović.

Urugvaj je tekmo začel v praktično najmočnejši postavi z izjemo Luisa Suareza, ki še okreva po poškodbi. A proti njej je slovenska vrsta uvodoma dobro igrala, bila celo konkretnejša od domačinov. Rotman je v sedmi minuti prvič opozoril nase s strelom čez gol, v 16. minuti pa mu je Fernando Muslera strel z dobrih 25 metrov obranil.

Slovenci kaznovani za neučinkovit začetek

Najlepšo priložnost je Slovenija zapravila v 12. minuti, ko je Josip Iličić lepo prodrl po desni strani v kazenski prostor, žogo oddal pred gol, kjer pa je slabo reagiral Andraž Kirm in žogo poslal čez prečko.

Domači so prvič resno zagrozili v 25. minuti, ko je po dolgi podaji Diega Godina Maxi Pereira sprožil precej z desne strani, žoga pa je oplazila vratnico slovenskih vrat. Dvanajst minut pozneje so domači na navdušenje občinstva povedli. Diego Forlan je z leve strani poslal izvrstno žogo v kazenski prostor, kjer je Edinson Cavani prehitel Boštjana Cesarja in z glavo matiral Samirja Handanovića.

Stuani potrdil zmago Urugvaja

Uvod drugega polčasa je minil brez pravih priložnosti, Slovenci so imeli v 58. minuti na voljo prosti strel s 25 metrov, urugvajski vratar pa je ustavil poskus Jasmina Kurtića. Sedem minut pozneje je posredoval tudi Handanović, potem ko je z glavo iz bližine meril Martin Caceres. V 73. minuti je bil Handanović znova na preizkušnji, potem ko je s "polškarjicami" nevarno meril Christian Stuani, malce zatem pa je Caceres z glavo žogo poslal čez gol.

Le štiri minute pozneje so domači podvojili prednost, po novi podaji Forlana iz kota in zmedi v kazenskem prostoru se je najbolje znašel Stuani in se tudi on vpisal med strelce. Na drugi strani je zadnjo lepo priložnost za Slovenijo zapravil Roman Bezjak, ko je iz ugodnega položaja žogo poslal malo mimo cilja in ostalo je pri končnih 2:0 za domače.