Šimunića zastopa nemški odvetnik hrvaških korenin Davor Prtenjača, ki ne želi zmanjšanja kazni, ampak ukinitev prepovedi desetih tekem.

Šimunić je na tekmi proti Islandiji 19. novembra v Zagrebu, ko si je Hrvaška izborila nastop na mundialu, po zadnjem sodnikovem žvižgu navijačem na Maksimirju prek mikrofona vzklikal "Za dom", oni pa so mu odgovarjali "Spremni". Gre za ustaški pozdrav, ki so ga hrvaški fašisti, zavezniki nacistične Nemčije, uporabljali med drugo svetovno vojno. Fifa ga je kaznovala z desetimi tekmami prepovedi igranja, kar pomeni, da je izkušeni branilec ostal brez nastopa na SP.

Visoka kazen, ki si jo je prislužil Šimunić je vzbudila nemalo zanimanja tudi v tujini. O neprimernem vedenju nogometaša so se tako razpisali pri nemškem časniku Die Welt, kjer so med drugim izrazili zaskrbljenost nad vplivom, ki ga ima Šimunić med rojaki, obenem pa obsojajo Hrvaško nogometno zvezo (HNS), ki je zagovarjala nogometaševo vedenje po tekmi.

Pri Die Weltu ugotavljajo, da Hrvaška še ni razčistila s svojo preteklostjo iz devetdesetih let preteklega stoletja in da toleranca ter miroljubnost zagotovo ni ena izmed vrlin hrvaške družbe. Za konec pri časniku še navajajo, da je najbolj žalostno predvsem dejstvo, da si je incident privoščil nogometaš z dolgimi in bogatimi mednarodnimi izkušnjami.