Izločilni boji so vse bližje, pogosto zmagovalca odločijo enajstmetrovke. Si jih kot vratar želite?

Uživam v branjenju strelov z bele točke. Praviloma smo vratarji med najmanj opaženimi nogometaši med tekmo, šele če nam uspe ubraniti kaj nemogočega, nas ljudje vsaj malce povzdignejo. Med izvajanjem enajstmetrovk vratarji nismo pod pritiskom, strelci pač, saj se večini zdi samoumevno, da dajo gol. Če vratarju ne uspe ubraniti strela, ga zaradi tega ne bo nihče gledal postrani, če pa strel ubrani in moštvo zmaga, hitro postane zvezda.

Nemška reprezentanca na največjih tekmovanjih že 37 let ni izgubila po streljanju z bele točke.

Upam, da bo rekord ostal tudi po svetovnem prvenstvu v Braziliji. Verjetno smo zaradi statističnih podatkov med izvajanjem še toliko samozavestnejši. Si pa seveda želim, da bomo tekmece premagovali že po rednem delu in enajstmetrovke sploh ne bodo potrebne. To nam bo prihranilo dramo.

Znani ste po svojih temeljitih pripravah na izvajalce enajstmetrovk.

Danes imamo vratarji na voljo številne vire in bili bi neumni, če jih ne bi izkoristili. Ko branim pri Bayernu, se na vsako tekmo pripravim. Tako je bilo tudi, ko smo igrali proti Realu iz Madrida, in sem točno vedel, v katero stran bo Ronaldo poslal žogo. Seveda mi vedno kljub pripravi ne uspe, tudi nogometaši namreč vedo za naše priprave in lahko zato spremenijo smer udarca. Mi pa tovrstno znanje veliko pomaga v obremenilnih trenutkih.

Kako velik je pritisk na vašo reprezentanco, da znova osvoji naslov svetovnega prvaka, na katerega čakate že 24 let?

Smo pod pritiskom, ki pa je pozitiven. Vemo, da imamo dobre posameznike in dobro moštvo, a je v Braziliji kar nekaj odličnih reprezentanc. Moramo se osredotočiti na vsako tekmo posebej. V zadnjem obdobju smo dosegli nekaj dobrih izidov, leta 2008 smo bili v finalu evropskega prvenstva ter v letih 2006 in 2010 v polfinalu svetovnega. Vemo, da sodimo v svetovni vrh.

Večkrat ste dejali, da se med tekmami dolgočasite, ker je obramba pred vami tako močna.

Upam, da bodo fantje še naprej igrali odlično v obrambi in bomo postali svetovni prvaki z najmanj streli na moj gol. Veliko je bilo že tekem, na katerih sem se počutil neuporabnega. Sploh v klubu pri Bayernu je bilo tako, ko sem v nemškem prvenstvu prejel res malo golov.

In vratar, po katerem se zgledujete?

Moj heroj je bil od nekdaj Jens Lehmann, ki je blestel tako v klubih kot v nemški reprezentanci. Bil je neverjeten športnik, zaustavljal je strele, pri katerih bi žoga morala končati v mreži. Navdihuje me. maš