Če ne zaradi drugega, se je sinoči v Stožice splačalo priti, ker je bilo mogoče okusiti vsaj delček cumbie, latinskoameriškega plesa s koreninami v Kolumbiji. Kot bi bili na plesišču, so se gostujoči navijači vedli že med predvajanjem kolumbijske himne. Na igrišču so plesali James Rodriguez, Juan Cuadrado in kolegi, Slovenci pa so jim skušali ugasniti glasbo z borbeno igro v obrambi. A so na trenutke tudi nogometaši v modrih dresih pokazali, da se v njihovih potezah skriva nekaj latinskoameriškega. S preigravanjem je to uspelo predvsem kapetanu Nejcu Pečniku in tudi hitronogemu Dejanu Lazareviću, ki se je razveselil najdragocenejše lovorike. Dres si je izmenjal s Jamesom. Drugi najbolj zaželeni je bil Cuadradov. »Cuadrada poznam, njegovega bom že dobil v Italiji. Mislim, da je njegov dres tokrat končal v rokah Jasmina Kurtića,« je dejal Domžalčan. Njegovi soigralci so pokazali več kreativnosti kot v soboto v Londonu proti Angliji, čeprav so bili včeraj na igrišču rezervisti, od »staroselcev« pa le Pečnik. V takšni igri so se ljudje zabavali. Tudi predsednik države Borut Pahor. Na peto obletnico, odkar so ga nogometni reprezentanti vrgli iz garderobe ob uvrstitvi na svetovno prvenstvo, je mahal z zastavo, kot bi želel proslaviti ta jubilej.

Medtem ko so bili slovenski navijači zelo glasni le ob mehiškem valu, so bili kolumbijski (prišlo je precej mladih, ki študirajo v Italiji) podobno domiselni kot njihovi junaki na igrišču. »Slovenija, Kolumbija je tvoj oče!« so vzklikali, da bi tekmecem sporočili, kdo je boljši. Ob pogledu na napis »Ponosni na našo vas« je bila prva misel, da je to povezano z Marquezovo vasjo Macondo iz knjige Sto let samote, a so pojasnili, da je vas zgolj metafora za kolumbijski narod. Glede na imena so Kolumbijci res precej boljši, toda na zelenici Slovenci niso bili v tako podrejenem položaju, še sploh ne v drugem polčasu, ko so lovili izenačenje. Četrtfinalisti svetovnega prvenstva so več napadali, tudi James je imel precej svetlih trenutkov. Najpomembnejšega v 43. minuti. Takrat so Kolumbijci, medtem ko so Slovenci še protestirali pri sodniku (predvsem Maroh), na hitro izvedli prosti strel. Zvezdnik Reala je podal Adrianu Ramosu, ki je obšel Jana Oblaka in dosegel gol. Slovenski selektor Srečko Katanec, ki je tudi sicer deloval na visoki napetosti, je glasno protestiral pri sodnikih.

Selektor je bil zadovoljen z igro, predvsem v obrambi, meni, da je bila Slovenija v njej odlična, medtem ko priznava, da v napadu primanjkuje kakovosti. Kot je pri njem že v navadi, je bil kritičen oziroma piker do sodnikov in novinarjev. Prepričan je, da so imeli kolumbijski zvezdniki pri grških delilcih pravice privilegiran položaj, sedmi sili pa je sporočil: »Fantje so igrali dobro. Žal mi je, da je bila tekma odločena na tak način. Izgubili smo, kar je spet dobro za vas, da boste lahko napisali statistiko.« Postregel je s še enim sporočilom, tokrat precej dvoumnim. »Naredil bom določene analize. To pomeni, da nikjer ne piše in... Mogoče pa v danem trenutku z določenimi stvarmi nisem zadovoljen. Vi radi delate analize. Jaz bom moral tudi razmisliti, kaj in kako naprej. O tem kasneje,« je nekaj nekomu namignil, natančneje pa ni želel pojasnjevati. Besede so zvenele, kot da razmišlja o rezu. Na relaciji z igralci ali nogometno zvezo? Vprašanje, na katero (še) ni odgovora.