Mariborčani so izkoristili prvo zaključno žogico za potrditev naslova prvaka, zato bosta preostali tekmi z Gorico v gosteh in z Domžalami doma le formalnost. A tekmovalni del sezone še ni končan, saj imajo v sredo, 21. maja, na koprski Bonifiki priložnost za dvojno krono, ko jim bo v finalu slovenskega pokala nasproti stala Gorica. Kranjčani so bili hvaležen tekmec po meri za veselico in šampionski ples, ki so ga Gorenjci skazili za osem minut, ko so izid v prvem polčasu izenačili na 1:1.

Gorenjci, ki še upajo na obstanek, so v Ljudski vrt dopotovali bojevniško razpoloženi (kljub poškodbam sta zaigrala Đukić – zlomljen nos in Šturm) in pred svoj gol parkirali dva avtobusa, zato smo gledali enosmerni promet. S tribun je od prve minute donelo »Maribor šampion« in domači bojevniki so pred 4000 navijači (cene vstopnic so bile polovične – najdražja 5 evrov) dobesedno leteli na krilih podpore. Gostitelji so bili superiorni, agresivni, sproščeni in razigrani, zato se je od prvega žvižga sodnika Asmirja Sagrkovića vedelo, kdo je v Ljudskem vrtu gospodar. Manjkala je le večja učinkovitost. Postavitev s tremi napadalci, Fajićem, Mendyjem in Tavaresom, je bila nerešljiva uganka za bojevito zasedbo varovancev Siniše Brkića. Ni šlo le za polnjenje mreže gostov, ampak tudi interni klubski troboj za najboljšega strelca kluba, ki se je v prvem polčasu razpletel po željah dvakratnega strelca Nusmirja Fajića. Sloki Bošnjak je dvakrat dobesedno preluknjal vratarja gostov Darjana Curanovića, ki sta se mu žogi po strelih kralja slovenskih kazenskih prostorov izmuznili v mrežo. V seštevku je gorenjska enica s kopico obramb preprečila katastrofo gostov.

Pohoda k lovoriki ni skazila niti izključitev brazilskega štoperja Arghusa v 50. minuti (dva rumena kartona), saj na igrišču ni bilo opazno, da imajo gostitelji nogometaša manj. Še naprej so igrali všečno, prejemali gromke aplavze, medtem ko so gostje prežali na protinapade in ob vračanju žoge upali na napako vratarja Handanovića. Če bi bil Fajić tudi v drugem delu tako učinkovit kot v prvem (ob strelu v vratnico se je poškodoval v 70. minuti), gledalci ne bi trepetali pred izenačenjem do 93. minute, ko so množično pritekli na igrišče in junake slekli do spodnjic.

Po prvi trenerski lovoriki v karieri je Ante Šimundža povedal: »Vložek je bil ogromen. Postavili smo se odlično, tekmo smo odgarali, celo z igralcem manj imeli tri, štiri izredne priložnosti ter zadeli vratnico. Lovorika je potrditev dela, ki ga fantje vlagajo vse leto. Osvajanje lovorik ni samoumevno. Težko je priti na vrh, na njem je vedno težko ostati. Sem zadovoljen, ker smo dosegli en cilj. Lakota po premikanju lestvice višje nas sili naprej.« Siniša Brkić, trener Triglava, je dodal: »Maribor je zasluženo prvak. Mi smo prišli po točko, zaprli smo se, ker je težko parirati takšni kakovosti, kot jo ima Maribor. Škoda, ker nismo zadeli. Nisem razočaran.«

Izidi 34. kroga: Olimpija – Gorica 0:2 (0:1), gledalcev 100, strelec: 0:1 Coda (18), 0:2 Coda (58); Rudar – Zavrč 2:3 (0:2), gledalcev 630, strelci: 0:1 Golubar (10), 0:2 Sambolec (33), 1:2 Eterović (67, 11m), 1:3 Kelenc (84, 11m), 2:3 Eterović (94). Maribor – Rudar 2:1 (2:1), gledalcev 4000, strelca: 1:0 Fajić (18), 1:1 Redžić (34), 2:1 Fajić (42), Luka Koper – Domžale 1:1 (1:1), gledalcev 400, strelca: 1:0 Pučko (5), 1:1 Janža (30, 11 m), Krka – Celja danes ob 17. uri. Vrstni red: Maribor 73, Koper 63, Rudar 60, Gorica 55, Zavrč 53, Domžale 44, Olimpija 36, Celje (-1) 33, Krka (-1) 27, Triglav 26.