Turnir v Braziliji je še ena potrditev, da gre nogomet v smer vrhunske telesne pripravljenosti. Še nedavno je bilo možno v ekipi skriti igralca, ki ni bil hiter, eksploziven in telesno pripravljen. Drugi segment je taktična disciplina, brez katere ni uspeha. Tipičen primer je Slonokoščena obala z vsem talentom, pravo nasprotje pa Grčija, ki ne navdušuje z atraktivnim nogometom, a je prišla v izločilne boje.

Izjemno visok je prispevek igralcev s klopi, ki z goli odločajo tekme v končnicah, kar so demonstrirale Belgija, Mehika, Nizozemska... Tu se pokaže delo selektorjev, ko izberejo prvih enajst, saj je preostalih 12 na klopi prepričanih, da si zaslužijo mesto v začetni enajsterici, zato so jezni. Komaj čakajo svojo priložnost in jo kot visoko motivirani profesionalci tudi izkoristijo. Selektor mora biti dober psiholog, da vzpostavi odnos z vsakim posameznikom in iz njega izvleče maksimum. Prednjači Mehičan Miguel Herrera, ki na klop posede prvega zvezdnika Javierja Hernandeza, ko pa ga pošlje na igrišče, še dvigne kakovost predstave in uniči tekmeca, kar so najbolj občutili Hrvati. Kakšen je moštveni duh ekip, je razvidno iz veselja ob zadetkih, če vsi z rezervne klopi stečejo na igrišče.

Ekipe uporabljajo različne sisteme postavitve. Vračanje k sistemu le s tremi igralci v obrambni vrsti prinese enega igralca več v zvezni vrsti ali napadu. Ob takšni postavitvi se zelo poveča vloga obeh bočnih igralcev, saj sta v eni osebi združeni vlogi branilca in krilnega napadalca. Za takšen model moraš imeti vrhunsko kakovost z veliko nogometne inteligence, saj zahteva ogromno taktične discipline, predvidevanja, postavljanja in prevzemanja mest.

Čeprav je končano tekmovanje po skupinah, je nemogoče napovedati, kdo bo svetovni prvak. Glede na to, kako se tekmovanje razpleta, napovedujem slavje južnoameriške reprezentance, čeprav prvi favoritinji Brazilija in Argentina še ne blestita. Odslej ni več popravnih izpitov. Odločala bosta telesna pripravljenost in dnevna forma, zato lahko napreduje tudi ekipa, ki je slabše odigrala skupinski del, a iz tekme v tekmo dviguje kakovost predstav. Običajno je tako, da favoriti na takšnih turnirjih stopnjujejo formo.

S posebnim zanimanjem sem opazoval predstave Anglije in Švice, ki bosta tekmici Slovenije v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Anglija ne deluje zastrašujoče, napad je boljši od obrambe. Švica vedno bolje igra kvalifikacije kot nato na zaključnem turnirju. Če bo Slovenija prava, se lahko kosa z obema. Slovenija je že velikokrat pokazala, kako premagati favorita.

Tonči Žlogar je nekdanji slovenski nogometni reprezentant.