Portugalci, ki so na prvi tekmi proti Nemčiji s porazom z 0:4 doživeli pravi polom, so Američane morali premagati, saj bi drugače končali sanje o uvrstitvi med 16 najboljših ekip na mundialu. Na drugi strani pa bi reprezentanca ZDA z novimi tremi točkami že slavila preboj v osmino finala. Vse do 95. minute je kazalo, da bodo Američani Portugalce poslali domov, a je Silvestre Varela izenačil na 2:2.

Portugalci so v uvodnih minutah prevzeli pobudo, v peti minuti pa so se že veselili zadetka. Miguel Veloso je podal v kazenski prostor, v katerem je Geoff Cameron slabo posredoval, žoga pa se je odbila do Nanija, ki darila ni zapravil.

Američani so po prejetem zadetku zaigrali pogumneje. Clint Dempsey je v 13. minuti s prostega strela meril previsoko, v 17. minuti pa je prišel sam pred Beta, vendar je bil portugalski vratar na mestu. Ameriške priložnosti so se vrstile, a sta strela Micheala Bradleyja končala mimo gola, Jermaine Jones pa je meril v Beta. Portugalcem je v 42. minuti nov gol preprečila vratnica, po strelu z razdalje Nanija se je žoga od le-te odbila do Ederja, ki je poizkusil s prve, vendar se je z obrambo izkazal Tim Howard.

Portugalci so tudi v drugi polčas krenili pogumneje, toda prvo nevarno priložnost so si priigrali Američani. Johnson je v 54. minuti potegnil po desni strani, podal v kazenski prostor do Bradleyja, ki je meril na prazen portugalski gol, vendar se je pravočasno vrnil Ricardo Costa, ki je žogo odbil z golove črte. V 64. minuti pa je Američanom le uspelo. Jermaine Jones je ob slabem pokrivanju Nanija prišel do strela z razdalje, z natančnim in močnim strelom pa je zadel za 1:1.

Portugalci so na vse načine iskali pot do drugega zadetka, a so ga dosegle ZDA. Rezervist DeAndre Yedlin je v 81. minuti prodrl po desni strani, podal do Bradleyja, ki je podaljšal do Grahama Zusija, ta pa podal v sredino, kjer je bil na pravem mestu Dempsey, ameriški kapetan pa je žogo potisnil v mrežo. Portugalcem ni preostalo nič drugega, kot napad. V zadnjih sekundah tekme je Cristiano Ronaldo z desne podal v kazenski prostor, prvi je pritekel do žoge rezervist Varela in zadel z glavo za 2:2.