Evropska komisija je pod drobnogled ponovno vzela španski klubski nogomet. Pred pol leta se je v preiskavi znašel Real Madrid, zdaj pa je zraven še šest klubov. To so Barcelona, Osasuna, Athletic Bilbao, Valencia, Elche in drugoligaš Hercules. Informacijo je v Španiji dokončno potrdil minister za zunanje zadeve Jose Manuel Garcia - Margallo.

Za preiskavo so trije razlogi. V prvi skupini so Real Madrid, Barcelona, Athletic Bilbao in Osasuna, kjer naj bi bili zaradi svoje organiziranosti, saj je klub v lasti članov. Ti so v Španiji upravičeni do plačevanja nižjih davkov, kar pa ni v skladu z evropsko zakonodajo. V drugi skupini so Valencia, Elche in Hercules, ker naj bi jim lokalne oblasti nezakonito odpisale del dolga za nevrnjeno bančno posojilo v višini 118 milijonov evrov, v tretji skupini pa sta ponovno Real Madrid in Athletic Bilbao. Prvi zaradi spornega trgovanja z mestnimi zemljišči, drugi pa zaradi nepravilnosti pri gradnji novega stadiona.

Španski klubi plačali več kot 170 milijonov evrov davkov

Španska oblast je svojim paradnim športnim konjem stopila v bran. »Jasno je, da bo ministrstvo podprlo klube in poskušalo dokazati njihovo nedolžnost,« je dejal zunanji minister Jose Manuel Garcia - Margallo. Obširen odgovor je podal tudi sekretar s španskega ministrstva za šolstvo in šport Miguel Cardenal. »Preprosto dejstvo je, da je davčna politika v španskem nogometu ostrejša kot marsikje drugje v Evropi. Evropska komisija bi morala zmanjšati obseg preiskave, saj nam s tem povzroča velike težave in uničuje naš ugled,« je za španski nacionalni radio povedal Cardenal in dodal: »Evropski komisiji lahko izročimo dokumentacijo, v kateri piše, da so španski nogometni klubi lani plačali skupno več kot 170 milijonov evrov davkov. To je več, kot plačujejo klubi v Nemčiji, Angliji in Franciji, podobno ureditev pa načrtujejo tudi v Italiji.« Hkrati v Španiji poudarjajo dejstvo, da so Real, Barcelona, Osasuna in Athletic na enak način organizirani že več desetletij, pa do zdaj še nihče ni protestiral.

Že več kot pol leta ima evropska komisija pod nadzorom tudi zamenjavo zemljišč med Realom Madridom in mestno občino Madrid. Za zemljišče na obrobju mesta je Real pred trinajstimi leti plačal občini 488.000 evrov, leta 2011 pa ga je prodal nazaj za 22,7 milijona evrov. Ker občina tega denarja ni imela, je Realu dala v zameno posest v neposredni bližini stadiona Santiago Bernabeu v središču mesta. Časopis El Pais je poročal, da je sporna tudi ta posest, saj naj bi bila njena resnična vrednost bistveno višja kot 22,7 milijona evrov. Celoten posel naj bi znašal celo 200 milijonov evrov.

Preiskavo vodi navijač kluba

Poraja pa se velik dvom o verodostojnosti celotne preiskave, ki jo sicer vodi Španec Joaquin Almunia, evropski komisar, ki velja za desno roko predsednika evropske komisije Joseja Manuela Barrosa. V njegovem štiričlanskem odboru je namreč tudi rojak Cecilio Madero Villarejo, ki je dolgoletni navijač Reala. Ko je kraljevi klub leta 2000 osvojil osmi evropski naslov, je Villarejo z okna svojega stanovanja v Bruslju celo izobesil Realovo zastavo. Tarča očitkov je postal tudi Almunia, ki je uradni član Athletica Bilbaa, torej kluba, ki je prav tako v preiskavi. »To je velik konflikt interesov,« je jasna Emily O'Reilly, evropska varuhinja človekovih pravic. »Nemogoče je pričakovati, da bo komisar ob strani pustil svojo naklonjenost klubu, v katerem je član in katerega navijač je. Skrb zbujajoče je tudi to, da komisija že kar nekaj časa odlaša s končno sodbo,« je dodala.

Evropska komisija pa spornega poslovanja nogometnih klubov ne preiskuje prvič. Pred leti je že bil opravljen nadzor nad petimi nizozemskimi klubi, med njimi tudi PSV, iz Bruslja pa prihaja vse več indicev, da se pripravlja nova preiskava, v kateri bodo zajeti nemški klubi. Prvi v vrsti bo nihče drug kot aktualni evropski prvak Bayern München.