Barceloni je v lanski sezoni pod vodstvom Gerarda Martina prvič po šestih letih spodletelo osvojiti vsaj eno lovoriko, kar je pomenilo slovo argentinskega stratega, ki ga je nasledil Luis Enrique. Poleg novega trenerja pa je kar nekaj novincev tudi na seznamu igralcev, ki bodo v prihajajočem letu poskušali Barco znova popeljati na vrh. Poleg Rakitića so katalonski ponos okrepili še Luis Suarez ter vratarja Claudio Bravo in Marc-Andre ter Stegen, vračata pa se tudi mlada Rafinha in Gerard Deulofeu, ki sta bila lani posojena drugim klubom. Seveda je do konca prestopnega roka še kar nekaj tednov in vrste blaugrane bo skoraj zagotovo dopolnil še kak novinec, je pa že sedaj jasno, da bo Enriquejeva Barcelona kar precej spremenjena od lanske.

Kot je danes na novinarski konferenci v Splitu razkril Rakitić, pa je bilo vsem novincem v moštvu že ob prihodu takoj jasno povedano, da ponovitev lanske sezone brez lovorik nikakor ne pride v poštev.

V Barco ni prišel, da bi koga nasledil

»Nekje sem prebral, da je Barcelona letos porabila več denarja za okrepitve kot v kateremkoli poletnem prestopnem roku prej. Zato ni čudno, da je bilo prvo, kar so mi dejali ob prihodu v klub, da moramo v prihajajoči sezoni osvojiti vse možne lovorike. Zaradi tako visokih ciljev želim biti na sezono dobro pripravljen. Vselej poudarjam tudi, da nisem prišel v Barcelono, da bi tam koga nasledil. Prišel sem, da bi bil Ivan Rakitić. Da bi zamenjal Xavija? Saj je še vedno v klubu … ,« je dejal Rakitić.

Hrvat je k Barceloni prišel iz Seville, s katero je v lanski sezoni osvojil evropsko ligo, bil pa je tudi proglašen za najboljšega igralca sezone v tem tekmovanju. V »blaugrani« Rakitić verjetno ne bo igral obrobne vloge, saj se od njega pričakuje, da bo poveljeval vezni vrsti in skrbel za uporabne žoge sanjskemu napadalnemu triu Neymar-Messi-Suarez.

V sistemu 4-3-3 bo igral na vseh treh položajih na sredini igrišča

»Komaj čakam, da se začnejo priprave, da spoznam vse svoje soigralce in da postanem del nogometne filozofije in sloga igre, o katerem govorijo prav vsi. Želim se učiti od njih, a želim tudi prispevati svoj delež ter pomagati vsem napredovati. Pogovarjal sem se že s trenerjem, ki mi je dejal, da bomo igrali v postavitvi 4-3-3, jaz pa bom lahko igral na vseh treh položajih na sredini igrišča. Med svetovnim prvenstvom nisem imel ravno veliko časa za pogovore z Enriquejem, sem pa večkrat govoril z Andonijem Zubizarreto (športni direktor Barcelone, op. p.), ki mi je potrdil, da je vezna vrsta za Barcelono ključnega pomena in da sem sedaj del nje,« je še povedal Rakitić.

Hrvaški trio bo še dodatno začinil španske derbije

Prihajajoča sezona v španski primeri division bo zagotovo pritegnila precej pozornosti pri naših južnih sosedih, saj bodo ključne vloge pri treh najboljših klubih igrali njihovi reprezentanti, zato bodo derbiji med kandidati za naslov prvaka še toliko bolj zanimiv. V moštvu madridskega Reala je namre; že nekaj časa pomemben člen Luka Modrić, španskega prvaka Atletico pa je nedavno okrepil napadalec Mario Mandžukić. Rakitić se že veseli srečanj s prijateljema, ki pa bosta hkrati tudi velika nasprotnika. »Kar veliko smo se med seboj že šalili na ta račun. V zadnjem finalu lige prvakov sem zaradi Modrića navijal za Real, sedaj pa sem mu povedal, da bo v španskem prvenstvu končal le na drugem mestu, Mandžukić pa bo tretji,« v smehu pravi Rakitić.