Poleg mejnikov Wayna Rooneyja in Boštjana Cesarja je blizu rekorda tudi angleška nogometna reprezentanca – če proti Sloveniji ne prejme zadetka, bo to že šesta zaporedna tekma, kjer bi Anglija svojo mrežo ohranila nedotaknjeno. Serija se je začela poleti na svetovnem prvenstvu, ko je Anglija zadnji obračun skupinskega dela proti Kostariki remizirala z 0:0, nato pa je sledila prijateljska tekma z Norveško (1:0) in tri kvalifikacijske s Švico (2:0), San Marinom (5:0) in Estonijo (1:0).

Poveljnik angleške obrambe je Gary Cahill, sicer branilec Chelseaja. »Končno smo postali obramba, ki do nasprotnikov ni več prijazna,« je povedal Cahill in izpostavil ključnega moža angleške obrambe, ki pa ni nikoli na igrišču. To je Gary Neville, pomočnik selektorja Roya Hodgsona in nekdanji reprezentančni branilec, ki je za Anglijo igral na 85 tekmah. »Neville je bil vedno trd branilec. Nasprotniku je vedno hitro pokazal svojo prisotnost, saj je igral zelo agresivno,« je dejal Cahill. »Zdaj enak pristop prenaša na nas, zato igramo ostreje kot v preteklosti.«

Po vzoru Hokejske zveze Slovenije je tudi angleška nogometna zveza odprla vrata reprezentance za en dan, a vendar malce več časa kot 15 minut, kolikor so bili javnosti pred nedavnim prijateljskim turnirjem na voljo slovenski hokejisti. Angleški nogometaši so tako odgovarjali na novinarska vprašanja le v torek, od takrat pa v medije prihajajo zgolj še sporočila za javnost. Tako je bilo tudi v primeru poškodb vezistov Androsa Townsenda in Michaela Carricka, ki sta odpadla s seznama za obračun s Slovenijo, zaradi zdravstvenih težav pa sta manjkala tudi na poletnem svetovnem prvenstvu.

Pred gostovanjem Slovenije so se pri The Guardianu spomnili na spor med Srečkom Katancem in Zlatkom Zahovićem s svetovnega prvenstva leta 2002 v Južni Koreji. Natančno so opisali, zakaj je prišlo do nesoglasij in kaj je Katanec povedal na tiskovni konferenci. Ob tem nikakor niso pozabili omeniti Šmarne gore in dejstva, da ima Katanec zdaj težave z Josipom Iličićem.

Ravno Zahović pa je nedavno na Dnevnikovih straneh razlagal o krizi angleškega nogometa, ki kljub eni najboljših lig na svetu nikakor ne more sestaviti konkurenčne reprezentance, ki bi se lahko vmešala v boj za naslov na evropskem ali svetovnem prvenstvu. »Angleži imajo težavo, da je v angleški ligi ogromno tujcev. Angleška liga je najbolj marketinška liga, ki ima preveč denarja, da v njej ne bi bili številni vrhunski nogometaši. Toda s tem pozabijo na Angleže. Angleški selektor lahko izbira le med 30, 40 igralci, nič več,« je dejal najboljši strelec slovenske reprezentance vseh časov.