Konec junija bo slavil 22. rojstni dan, a mu izkušenj ne manjka, obenem pa tudi pozna že nekaj evropskih mest. Odkar ga je leta 2011 v svoje vrste zvabil Arsenal, klube kot posojeni igralec menja drugega za drugim. Tako je brcal žogo za Lorient, Real Betis in nazadnje za Olympiacos. Da znajo njegove delnice močno narasti in bo končno zaigral tudi za londonskega prvoligaša, je jasno vsem, ki so ga v Braziliji videli pri delu. »Preden smo prišli na prvenstvo, smo se odločili, da bomo znova pisali zgodovino in naredili korak naprej. Zmaga nad Urugvajem je potrdila, da lahko napredujemo iz skupine,« pravi temnopolti Joel Nathaniel Campbell Samuels, kot je njegovo polno ime, ki je imel med bivanjem v Evropi nemalo težav s pridobivanjem vizuma.

Trenutna generacija Kostarike na ramenih nosi precejšnje breme minulih generacij, ki so doživljale poraz za porazom. »Dan, ki je za nami, se ne bi mogel bolje končati. Odigrali smo odlično tekmo tako posamezniki kot moštvo v celoti. Seveda je to šele prvi kamenček v mozaiku, pred nami sta še dve zahtevni tekmi proti Italiji in Angliji. Želimo pisati novo zgodovino,« pravi hitronogi nogometaš, ki je proti Urugvaju gol za izenačenje dosegel v 27. minuti. Njegova trenutna tržna vrednost je 4,4 milijona evrov, pred prestopom k topničarjem pa je v domovini odigral zgolj dve članski tekmi – leta 2009 je bil najboljši strelec Kostarike na prvenstvu CONCACAF do 17 let –, med snubci iz Evrope pa sta bila tudi Sevilla in Fiorentina, a je njune ponudbe zavrnil. Doslej za Arsenal še ni odigral niti ene tekme, v Angliji pa zgolj eno, in sicer v osmini finala lige prvakov, ko je na Old Traffordu pri Manchester Unitedu gostoval »njegov« grški prvak.

Zanj pravijo, da je muhast človek in posebnež, ki je pred prvenstvom kupil 100 zavojčkov nogometnih sličic za album na temo SP, z željo, da najde tisto, na kateri je upodobljen sam. Bil pa je tudi del manjšega škandala, ko je na kvalifikacijski tekmi Kostarike in ZDA simuliral prekršek, ki ga ni bilo, branilec Matt Besler je prejel rumeni karton in ni smel igrati na naslednji tekmi, za kar je Campbella mednarodna nogometna zveza naknadno kaznovala. Kvalifikacijska skupina za Kostaričane ne bi mogla biti težja, a so žreb sprejeli z nasmehom, vedoč, da nimajo česa izgubiti. »Igrali bomo proti trem svetovnim prvakom, bolje ne gre. Enega smo že premagali, ni razloga, zakaj ne bi še drugega,« pravi pred tekmo z Italijo, ki bo 20. junija ob 18. uri, in dodaja: »Resda igramo s petimi branilci, a to ne pomeni, da ne napadamo. To je nova Kostarika. Mislim, da lahko presenetimo veliko reprezentanc!«