Na stadionu Castelao v Fortalezi, kjer so Brazilci že igrali eno tekmo na letošnjem SP (proti Mehiki 0:0), so sinoči Kolumbijci prišli s črno statistiko medsebojnih dvobojev. Na 27 tekmah so 15-krat izgubili, osemkrat remizirali in le dvakrat zmagali ter z razliko v zadetkih 11:55. Za nameček je od zadnje zmage Kolumbije proti Brazilcem minilo že več kot 23 let (julija 1991 je bilo na južnoafriškem prvenstvu v Čilu 2:0), včerajšnji gostitelji pa na domačem igrišču niso izgubili že skoraj 40 let.

Domači selektor Luis Felipe Scolari, ki je pred tekmo angažiral tudi športno psihologinjo Regino Brandao, da bi njegovim igralcem skušala pomagati pri spoprijemanju z velikimi pritiski in pričakovanji javnosti, je opravil dve zamenjavi v začetni enajsterici. Zaradi rumenih kartonov je manjkal Luiz Gustavo (na prvih štirih tekmah je med Brazilci največ pretekel, dobil največ dvobojev in odvzel največ žog), ki ga je nadomestil Paulinho, namesto Danija Alvesa pa je prvič na tem SP priložnost dobil Maicon.

Za petkratne svetovne prvake Brazilce se je južnoameriški obračun začel sanjsko, kajti že v sedmi minuti so načeli kolumbijsko mrežo in povedli z 1:0. Po Neymarjevi podaji s kota je žoga preletela vse igralce v kazenskem prostoru, pri drugi vratnici pa jo je skoraj povsem sam pričakal kapetan Thiago Silva in z nogo dosegel tretji zadetek v reprezentančnem dresu. Tudi v nadaljevanju so imeli brazilski nogometaši terensko premoč (posest žoge v prvem polčasu v odstotkih 59:41) in več lepih priložnosti kot Kolumbijci (streli na gol 10:4), vendar se rezultat v tem delu igre kljub temu ni spremenil.

Kolumbijci so na prejšnjih štirih tekmah na SP štirikrat zmagali (Grčija, Slonokoščena obala, Japonska, Urugvaj), pri čemer so vedno prvi zadeli, sinoči pa so se prvič znašli v rezultatskem zaostanku. V drugem polčasu so delno vzpostavili ravnotežje in v 66. minuti dosegli zadetek (vratarja Julia Cesarja je premagal Mario Yepes), a ga je sodnik razveljavil zaradi nedovoljenega položaja.

Štiri minute pozneje se je mreža znova zatresla, toda kolumbijska. David Luiz, novi član francoskega kluba PSG, je mojstrsko izvedel prosti strel s skoraj tridesetih metrov, žoga pa je končala v levem zgornjem kotu gola vratarja Davida Ospine za vodstvo Brazilije z 2:0. A v 78. minuti je gostujoči nogometaš Carlos Bacca, ki je v igro vstopil osem minut prej, Kolumbiji priigral enajstmetrovko, potem ko ga je v kazenskem prostoru zrušil vratar Julio Cesar. Z bele točke je bil uspešen James Rodriguez, ki je tako dosegel že svoj šesti zadetek na letošnjem SP. Do konca se izid ni več spremenil, tik pred iztekom časa pa so zaradi poškodbe na nosilih z igrišča odnesli domačega zvezdnika Neymarja.