Fifa je že pred časom uvedla preiskavo o dogajanju pred glasovanjem za SP 2022, ko naj bi Katarci, zgodbo so razširili predvsem britanski mediji, s podkupninami poskrbeli, da so dobili tekmovanje. Glavni preiskovalec afere Michael Garcia, nekdanji zvezni preiskovalec v ZDA, bo delo sicer končal v teh dneh, izsledkov pa Fifa ne bo razkrila vsaj do konca letošnjega mundiala v Braziliji.

Pokrovitelji zahtevajo pojasnila

Pokrovitelji Adidas, Sony in Visa, ki za nogomet prispevajo na stotine milijonov dolarjev, pa so sedaj zahtevali pojasnila. Čeprav se podjetja redko na takšen način oglašajo v javnosti, je tokrat verjetno pretehtala skrb za podobo nogometa, zato so javno izrazili pričakovanje, da bo Fifa preiskavo vodila natančno, s primerno mero pozornosti in pravilno.

Direktor marketinga pri Fifi Thierry Weil je poudaril, da so nenehno v stikih s predstavniki pokroviteljev ter dodal, da podjetja zaupajo preiskavi krovne nogometne zveze, zanikal pa je, da bi pritiskala na Fifo: "Naši pokrovitelji niso postavili nobenih vprašanj, ki ne bi bila že vključena v preiskavo naše etične komisije."

Katarci zavračajo namigovanja

V Katarju so sicer ostro zavrnili namige, da naj bi nekdanji vplivni nogometni delavec iz te države Mohammed bin Hammam porabil pet milijonov dolarjev, s katerimi je pospeševal procese odločanja pred glasovanjem leta 2010. Namigi o ne popolnoma čisti zmagi majhne zalivske države, ki je v bitki za SP čez osem let premagala ZDA, Avstralijo, Japonsko in Južno Korejo, pa niso novi. Že takoj po glasovanju so se poraženci čudili, kako lahko Fifa zaupa prvenstvo državi, v kateri je poletna klima zelo neprimerna za nogomet, pozneje pa so se pojavile celo zamisli o menjavi terminov, tako da bi SP prestavili na zimo.

Oglasil se je tudi Maradona

Zadnji se je obtožbam o korupciji pridružil še nekdanji legendarni argentinski nogometaš Diego Maradona, ki je v pogovoru za časnik Al-Ittihad izrazil prepričanje, da so podkupnine bile, od Fife pa pričakuje, da bo ugotovila, kdo jih je delil in kdo prejemal.