Conte, ki je julija po treh osvojenih naslovih italijanskega prvaka nenadejano odstopil z mesta trenerja torinskega Juventusa, je po odhodu Cesarja Prandellija vseskozi veljal za prvega kandidata za klop italijanske izbrane vrste. Da pisanje italijanskih medijev ni iz trte izvito, je postalo jasno pretekli teden, ko je Italijanska nogometna zveza potrdila imenovanje 45-letnika.

»Gremo skozi zahtevno obdobje, vendar pa se sam izzivov nisem nikoli ustrašil. Verjamem, da se nam bo uspelo pobrati, kajti mesto Italije je med najboljšimi ekipami na svetu,« je uvodoma dejal Conte, ki je z Italijansko nogometno zvezo podpisal dveletno pogodbo, ki mu bo na leto prinesla kar štiri milijone evrov in velja za eno najdonosnejših v zgodovini italijanskega nogometa.

Denar za plačo nogometnega stratega bo zato pomagala financirati tudi Puma, posledično pa se je že pojavila bojazen, da bo ekipo namesto Conteja izbiral kar proizvajalec športne opreme. »Žalosti me, da me sprašujete, ali bo moštvo izbiral sponzor. Vsakdo, ki pozna Conteja, zelo dobro ve, da nihče ne sprejema odločitev namesto mene. Nihče,« je bil jasen Conte.

Italijansko sedmo silo je med drugim zanimal tudi status napadalca Maria Balotellija, ki je bil na mundialu eden najbolj kritiziranih igralcev v vrstah azzurrov. Vendar pa Conte o posameznikih ni želel govoriti. »Iz izkušnje, ki sem jih pridobil kot igralec in trener, sem se naučil, da je v težkih trenutkih najpomembnejši značaj posameznika. Velik človek bo pri meni vedno dobil prednost pred velikim igralcem,« je zatrdil Conte in za konec obljubil, da bo v nadaljevanje reprezentančne kariere skušal prepričati tudi nogometnega veterana Andrea Pirla.