"Nogomet smo začeli postavljati na pravo pot. Vsak od nas mora oceniti, kako daleč smo prišli. Skupni dolgovi evropskih nogometnih klubov, ki so dosegli že 1,7 milijarde evrov leta 2011, so v letu 2013 znašali 800 milijonov evrov. Torej so se zmanjšali za več kot 50 odstotkov v manj kot dveh letih," je pojasnil Platini in dodal, da je tako imenovani finančni "fair play" prišel do dveh rekov - "živi v skladu s svojimi zmožnostmi" in "obstaja meja, ki se je ne sme prestopiti".

Uefa je v luči finančnega "fair playa" pred meseci že kaznovala velikana evropskega nogometa Manchester City in Paris Saint-Germain, prvaka Anglije in Francije, ker se nista držala pravil.

Večlastništvo igralce enači z blagom

Platini se je dotaknil tudi spornega lastništva igralcev, ko si posameznika lastijo tri stranke. Zanj je ta praksa vse drugo kot pa v prid človeškemu dostojanstvu. "Zastopniki ali drugi vlagatelji kupujejo deleže mladih igralcev v zameno za odstotek od nadaljnjih prodaj igralca. Kot da bi bili igralci blago," meni predsednik Uefe, ki je poudaril, da je ta praksa, ki je bila pred tem uveljavljena predvsem v Južni Ameriki, začela prevzemati tudi Evropo.

Vrhunski igralci iz Argentine in Brazilije, kot so Neymar, Carlos Tevez, Javier Mascherano, Anderson in Hernanes, so vsi v Evropo prišli po pogodbah, ki so vključevale še plačila tako imenovanim tretjim strankam.

"Za kaj takšnega v evropskem športu ni prostora," je opozoril Platini in nadaljeval: "To je treba pravno urediti. Če se tega ne bomo pravilno lotili, to ne bo le poraz za Uefo in ne le za športno gibanje, temveč za Evropo."