Poplava rdečih kartonov je bila posledica pretepa vseh igralcev moštev Teniente Farina in Libertad Club v Caacupeju. Začelo se je dokaj nedolžno, sodnik je zaradi medsebojnega obračunavanja nekaj minut pred koncem tekme po enemu od igralcev iz vsake ekipe pokazal pot v slačilnico. Nato pa so se stvari zapletle, mlada petelina sta si še pred odhodom v slačilnici spet skočila v lase, na pomoč pa so prihiteli še njuni soigralci, tako tisti na igrišču kot tisti s klopi za rezerve. Nastalo je vsesplošno obračunavanje, pretepanje in brcanje.

V odzivih na nevsakdanji pretep so lokalni mediji izpostavili predvsem to, da sodnik pravzaprav sploh ni fizično pokazal teh 36 rdečih kartonov, ampak samo prva dva - preprosto zato, ker je s pomočnikoma že ob prvih znakih, da bo stvar ušla izpod nadzora, strahopetno pobegnil s terena in se umaknil v garderobo, kartone pa je nato pozneje vnesel v zapisnik tekme.

"Vsi igralci so bili nenadoma na igrišču in v klobčiču teles. A mnogi med njimi se niso šli pretepat, skušali so le razdvojiti najbolj vročekrvne, tako svoje kot tekmečeve. Sodnik pa tega ni videl, saj ga ni bilo zraven. Po tekmi si je preprosto umil roke tako, da je v zapisniku podelil 36 kartonov," je bil na neodločnega sodnika jezen predsednik domače ekipe Teniente Hernan Martinez.

Zanimiv primer se bo zdaj znašel pred disciplinsko komisijo paragvajske nogometne zveze, ki bo odločala o morebitnih kaznih za mlade igralce, morda pa tudi o nenavadnem kriteriju sodnika Guillena.