Za najbolj sporen trenutek je Nišimura poskrbel v 69. minuti, ko je Dejanu Lovrenu piskal sila sumljiv prekršek nad Fredom. Zanesljivi izvajalec je bil Neymar, ki je z golom Brazilijo popeljal v vodstvo in s tem tudi odločil zmagovalca srečanja.

»Če je bila to enajstmetrovka, potem igramo košarko!«

»Sramota,« jeze po tekmi ni skrival hrvaški selektor Niko Kovač, ki je na klopi reprezentance doživel sploh svoj prvi poraz. »Pustili smo odličen vtis, fantje so bili izvrstni,« s pohvalami na račun svojih igralcev ni skoparil nekdanji nogometaš, nato pa začel udrihati po japonskemu sodniku. »Enajstmetrovka ... ogledal sem si posnetek, če je bila to enajstmetrovka, potem igramo košarko! To je rop! Fantje se trudijo, borijo, opravijo priprave in nato pride sodnik, ki ni dostojen soditi na tako visoki ravni. Ne želim napasti sodnike, vendar moram povedati, da je bila to sramota.«

Nič manj prizanesljiv na račun sodnika ni bil niti prvi zvezdnik kockastih Luka Modrić. Vezist madridskega Reala je sprva okleval s komentiranjem sojenja, nato pa le podal kratek, a jedrnat odgovor. »Prideš, da odigraš po svojih najboljših močeh. Prikažeš lep nogomet, nato pa sodnik vse pokvari.«

Hrvaški mediji tekmo označili za rop in prvorazredno svinjarijo

Še ostreje so japonskega sodnika danes napadla hrvaška novinarska peresa. Sedma sila pri naših južnih sosedih si je enotna: Hrvaška je bila okradena. »V času, ko svet vse bolj govori o zaroti, v kateri Brazilija preprosto mora zmagati na prvenstvu (v nasprotnem primeru bo država padla v državljansko vojno), je prvi dan svetovnega prvenstva japonski sodnik zrežiral redko videno farso. Ne le, da je brez praktično kakršnegakoli dotika med Lovrenom in Fredom dosodil enajstmetrovko, prav tako je razveljavil regularen gol Ivana Perišića. Hrvaška je imela selecao na dlani, zato krivica boli še toliko bolj,« so bili neizprosni pri hrvaškem portalu Index.

»Kraja, rop, neverjetna in neoprostljiva napaka japonskega sodnika v zadnji četrtini tekme. Celo srečanje je navijal za domače moštvo, zatiral Hrvate in odločil zmagovalca v 70. minuti. Po takšnem epilogu, v kateri je Japonec zaril sabljo v hrvaško srce, preostanek tekme ni imel več smisla. Oprostite za ogorčenje, vendar pa je to prvorazredna svinjarija“ se je slikovito izrazili novinar Jutarnjega lista, Tomislav Židak.

»Blag dotik Lovrenove roke in Fredovega ramena je bila za Japonca idealna priložnost, da pomaga Brazilcem. Čeprav tu od enajstmetrovke ni bil niti 'e'. Kakšna škoda za Hrvaško, ki je s pametno, zrelo in disciplinirano igro Brazlijo večji del tekme držala v nemoči in strašanski nervozi,« pa so med drugim zapisali pri Večernjem listu.

Kritično o sodniku tudi svetovni mediji

Tekma, ki si jo je po nekaterih podatkih ogledalo kar dve milijardi ljudi, je pričakovano požela obilo pozornosti tudi največjih svetovnih medijev. »Braziliji je bila dosojena neobstoječa enajstmetrovka. Zdaj lahko le upamo, da Fifa Japoncu ne bo več dovolila soditi niti ene tekme na prvenstvu,« so bili kritični pri italijanski Gazzetti dello Sport, medtem ko je nekdanji angleški reprezentant in strokovni komentator za britanski BBC Chris Waddle povedal: »Škoda, da je Neymarju in Modriću sodnik vzel vodilni vlogi. Tekmo je sodil slab sodnik, ki je tudi določil zmagovalca.«

Podobnih misli so bili tudi pri španski Marci, kjer so zapisali, da je Brazilija morala zmagati in ji je to tudi uspelo, a s pomočjo neobstoječe enajstmetrovke, podoben zapis pa je možno prebrati tudi pri francoskem L'Equippe.