Rubin Kazan je bil ruski prvak leta 2008 in 2009, Wigan je v minuli sezoni osvojil angleški pokal, a je izpadel v drugo ligo. Zulte Waregem je v tretjem krogu kvalifikacij za ligo prvakov klonil pred PSV iz Eindhovna, a je v četrtek izločil ciprski Apoel.

Cilj je vsaj ponovitev lanskih štirih točk

"Velika stvar je, da je bil Maribor v bobnu evropske lige. Rubin ima močno moštvo in visok proračun, Wigan se je uvrstil prek pokala, Waregem je bil dolgo časa v igri za belgijskega prvaka. Nisem bil član lanskega moštva, ambicije se večajo, upam, da bomo ponovili lanski dosežek, ko je ekipa osvojila štiri točke. Iti moramo iz tekme v tekmo in videti, kaj bo rezultat prinesel," je dejal Damjan Bohar.

Trener Maribora Ante Čačić posebne želje ni imel, ker ve, da so vsi klubi v tem tekmovanju zelo močni. "Moštva so že v tekmovalnem ritmu, kar pomeni, da smo v istem stanju. Razlika med ligo prvakov in evropsko ligo je ta, da se klubi iz močnejših lig skozi domača prvenstva borijo za ligo prvaka, zato se v tej ligi lahko zgodijo presenečenja. Vendar ta moštva, ki so v skupini, ne bodo šla brez stoodstotne motivacije. Skozi vseh šest tekem bomo storili vse, da bodo ljudje zadovoljni zapustili stadion. Lanske štiri točke v skupini so bile velik uspeh, skušali ga bomo ponoviti," je dejalČačić, ki je ob vprašanju, ali se bodo kaj okrepili, odgovoril: "Vedno je treba delati selekcijo, vendar je vprašanje trenutnih zmožnosti."

Matavž z Dinamom, Kekova Rijeka proti Lyonu in Betisu

PSV Eindhoven s Timom Matavžem bo v skupini B z Dinamom iz Zagreba, Černomorcem iz Odese in Ludogorcem Romana Bezjaka. Kevin Kampl bo z Red Bull Salzburgom nastopil v skupini C, v kateri so še Standard Liege, Elfsborg in Esbjerg. Josip Iličić in njegova Fiorentina sta dobila skupino E, v kateri so še Dnipro, Pacos Ferreira in Panduri.

Slovenske barve bodo v tem tekmovanju zastopali tudi nekdanji selektor Slovenije Matjaž Kek, zdaj trener Rijeke, njegov pomočnik Matjaž Florjančič in Matija Škarabot. Rijeka bo v skupini I igrala z Lyonom, Betisom in Vitorio Giumaraesom. Švicarski St. Gallen, kjer igra slovenski napadalec Džengis Čavušević, je dobil skupino A z Valencio, Swanseajem in Krasnodarjem iz Kubana. Šerif Tiraspol z Miralom Samardžićem bo igral v skupini K, kjer so še Tottenham, Anži Mahačkala in Tromsoe.

Bešiktaš ostal brez nastopov v Evropi

Brez nastopa v evropski ligi pa je ostal Bešiktaš. Mednarodno arbitražno razsodišče za šport (Cas) je v Lozani odločilo, da turški klub v tej sezoni ne bo mogel nastopati v evropskih nogometnih pokalih; Carigrajčanom so nastope prepovedali zaradi prirejanje izidov tekem leta 2011 na poti do turškega pokalnega naslova. Namesto njega bo v evropski ligi igral norveški Tromsoe.

Namesto Fenerbahčeja Apoel Nikozija

Bešiktaš je po odločitvi Evropske nogometne zveze in Casa drugi turški klub, ki ga je doletela prepoved nastopanja; podobno usodo je doživel tudi Fenerbahče, ki pa je dobil dvoletno prepoved. Namesto slednjega je prazno mesto pripadlo Apoelu iz Nikozije. Ciprčani bodo tako kljub porazu z belgijsko ekipo Zulte-Waregem nastopali v evropski ligi. Apoel je z Zulte-Waregemom povratno tekmo doma izgubil z 1:2 (0:1), na prvi tekmi pa je bilo 1:1.

Žreb evropske lige:  

 

Skupina A: Valencia, Swansea, Kuban Krasnodar, St. Gallen.

Skupina B: PSV Eindhoven, Dinamo Zagreb, Černomorec Odesa, Ludogorets Razgrad.

Skupina C: Standard Liege, Salzburg, Elfsborg, Esbjerg.

Skupina D: Rubin Kazan, Wigan, Maribor, Zulte Waregem.

Skupina E: Fiorentina, Dnipro, Pacos Ferreira, Panduri.

Skupina F: Bordeaux, Apoel, Eintracht Frankfurt, Maccabi Tel Aviv.

Skupina G: Dinamo Kijev, Genk, Rapid Dunaj, Thun.

Skupina H: Sevilla, Freiburg, Estoril, Slovan Liberec.

Skupina I: Lyon, Real Betis, Vitoria Guimaraes, Rijeka.

Skupina J: Lazio, Trabzonspor, Legia Varšava, Apollon Limassol.

Skupina K:  Tottenham, Anži Mahačkala, Šerif Tiraspol, Tromso.

Skupina L: AZ Alkmaar, PAOK, Maccabi Haifa, Šahtar Karagandi.