Leta 2009 je Maribor v tretjem krogu kvalifikacij na prvi tekmi v gosteh premagal Zürich 3:2, nato pa pred domačimi gledalci klonil z 0:3. Ker je bil leta 2010 prvak Koper, je Maribor ligo prvakov znova naskakoval leta 2011, kjer je v tretjem krogu naletel na Maccabi iz Haife. Poraz 1:2 s prve tekme v Izraelu je bil ugoden izid, a je bilo nato v Ljudskem vrtu le 1:1. Lani je Maribor prvič prišel do četrtega kroga kvalifikacij, kjer je bil njegov rabelj zagrebški Dinamo z zmagama v Maksimiru z 2:1 in Ljudskem vrtu z 1:0.

Da bo Maribor zelo težko nadomestil zaostanek dveh golov, je razvidno iz njegove letošnje (ne)učinkovitosti, saj je v Evropi dosegel le štiri zadetke za zmago, dva remija in poraz. Pravo nasprotje je Viktoria, ki je zmagala na vseh petih evropskih tekmah z razliko v golih 19:8. Maribor bo moral v Ljudskem vrtu zaigrati z dvema napadalcema. Dilema je, kdo bo Tavaresov partner v napadu. Glede na to, da je Fajić kot rezervist dosegel edini gol za zmago v Kranju, si je najboljše priporočilo napisal kar sam, in bi utegnil dobiti prednost pred robustnim Mendyjem.

Nad previdnimi taktičnimi rešitvami 59-letnega trenerja Anteja Čačića ni najbolj navdušen športni direktor Zlatko Zahović, ki meni, da moštvo v Evropi igra preveč obrambno in previdno, saj je prepričan, da imajo igralsko zasedbo za bolj všečne in pogumne predstave. A v Mariboru je že vso sezono veliko šumov, ki načenjajo idilo: nepričakovan odhod trenerja Darka Milaniča in prihod Anteja Čačića, odstop in vrnitev športnega direktorja Zlatka Zahovića, prodaja Roberta Berića na silo v Sturm, špekulacije, da Agim Ibraimi in Goran Cvijanović zaradi zanimanja angleških klubov Newcastlea in Southamptona igrata zadnje tekme v vijoličasti majici...

Danes ob 20.45 bo pet povratnih tekem v kvalifikacijah za ligo prvakov: Paok Solun – Schalke 04 (prva tekma 1:1), Austria Dunaj – Dinamo Zagreb (2:0), Arsenal – Fenerbahče Carigrad (3:0), Basel – Ludogorec Razgrad (4:2), Legia Varšava a Steaua Bukarešta (1:1).