V polfinalu svetovnega prvenstva so se znašle same velike reprezentance, ki obljubljajo dve nogometni poslastici. Vrhunski nogomet ne bi smel izostati. Vse pomembnejši vidik tekmovanja so postale poškodbe, ki redčijo kader reprezentanc, ki so še ostale v igri za naslov na največjem športnem dogodku na svetu.

Brazilija – Nemčija (danes ob 22. uri): Nogometna klasika med reprezentancama, ki sta skupno osvojili osem svetovnih naslovov. Več jih ima Brazilija (pet), toda danes bodo favoriti Nemci, pa čeprav so Brazilci tudi domačini. Nemčija je namreč do sedaj pokazala več raznovrstnosti in še bolj popoln in zdrav kader ima. Pri Braziliji se vsi ukvarjajo s poškodovanim Neymarjem, ki je zaradi počenih vretenc že zapustil brazilski tabor. »Neymar sprva sploh ni čutil nog, zato smo bili zelo prestrašeni,« je dejal brazilski selektor Luiz Felipe Scolari. »Za nas je Neymarjeva poškodba enaka katastrofi, saj je naš najboljši nogometaš, ki dela razliko. Izgubili smo nekaj, česar nikakor nismo hoteli izgubiti,« je dodal Scolari, ki pa ne meče puške v koruzo: »Še vedno imamo možnost, da smo najboljši.« Zdaj ima težave s hrbtom tudi Willian, ki naj bi bil Neymarjeva zamenjava, zato je najbolj verjeten nastop Hernanesa. Z meritvami so ugotovili, da je povprečna glasnost brazilskih navijačev 95 decibelov, ob zadetkih Brazilije pa so namerili celo 110 decibelov, kar naj bi bilo primerljivo z glasno glasbo v diskoteki ali pa s hrupom, kadar se dva vlaka peljeta drug mimo drugega. Prav navijači so postali glavna brazilska prednost.

Povsem drugačen pogled na Brazilijo brez Neymarja ima nemški selektor Joachim Löw. »Raje bi videl, da bi Neymar igral,« je presenetil z izjavo. »Brazilija bo brez Neymarja še bolj nevarna. Naloga za nas bo težja, saj je ostalo zelo malo od tiste Brazilije, ki smo jo spremljali do polfinala.« Bistveno več je znanega o Nemčiji, ki že vrsto let vzgaja in uigrava izjemno nadarjeno generacijo. Če ne bo nepredvidljivih težav, potem bo danes v prvi postavi »elfa« pet igralcev, ki so bili leta 2009 z nemško reprezentanco do 21 let evropski prvaki. Tedaj je bil vratar Manuel Neuer, centralna branilca Jerome Boateng in Benedikt Höwedes, kot zadnji vezni je igral Mats Hummels (njegov otroški idol je bil Asterix, na nogometnih zelenicah pa Zidane), ki je imel okoli sebe še Samija Khediro in Mesuta Özila. Naš tip: 0.

Nizozemska – Argentina (jutri ob 22. uri): Edina reprezentanca v polfinalu, ki še nikoli ni bila svetovna prvakinja, je Nizozemska. V Braziliji ima lepo priložnost, da uniči vse demone iz preteklosti. Najprej je v skupinskem delu razbila in izločila Španijo, ki je Nizozemsko premagala v finalu mundiala pred štirimi leti. Jutri bo imela novo priložnost za maščevanje, saj je Nizozemska proti Argentini izgubila v finalu leta 1978. Zgodba bi imela najlepši konec, če bi oranžni nogometaši v finalu premagali še Nemčijo, s čimer bi bil pozabljen tudi črn spomin na leto 1974, ko je Nizozemska proti Nemčiji izgubila svoj prvi finale.

Ravno Nizozemci v Braziliji kažejo najbolj konstante predstave. V dobri formi je več posameznikov začetne enajsterice, moštvo deluje povezano, s taktični rešitvami se je večkrat izkazal tudi prekaljeni selektor Louis van Gaal. Glavna nevarnost Argentincev je Lionel Messi, toda v oranžnem taboru ostajajo samozavestni. »Kako zaustaviti Messija? In kako bodo Argentinci zaustavili Robbna?« je z vprašanjem na vprašanje odgovoril Patrick Kluivert, pomočnik selektorja pri Nizozemcih. V argentinskem taboru so zaskrbljeni, saj je Messi ostal še brez tistega partnerja, ki je edini uspešno sledil vsem njegovim zamislim. Angel di Maria si je namreč proti Belgiji v četrtfinalu poškodoval desno stegensko mišico. Ko je hitronogi di Maria izvedel prvotno napoved, da je zanj prvenstvo končano, je dobil solzne oči, a malce kasneje je prosil zdravniško službo, naj naredi vse, da bo pripravljen za morebitni finale. »Fantje me potrebujejo. Na voljo sem vam noč in dan, samo pripravite me,« je dejal Angel di Maria reprezentančni zdravniški službi. Rehabilitacijo bodo poskušali pospešiti z metodo izvornih celic (zmanjša bolečino in vnetje), s katero je di Maria pozdravil podobno poškodbo med klubsko sezono pri madridskemu Realu. Kasneje je bil celo najboljši igralec finala lige prvakov. Naš tip: 1.