Selektor Marc Wilmots precej menjava ekipo. Igra na karto, da ima na igrišču čim več svežih igralcev. Čeprav so ZDA na koncu pritisnile, ne ne bi rekel, da je Belgija padla na fizičnem področju. Američani so bili po 90 minutah povsem nemočni. Gol je tisti, ki te dvigne, da ti več sproščenosti, krila ti zrastejo in več si upaš. To je bilo pri Američanih vidno in lahko bi izenačili na 2:2 ali pa v 92. minuti zadeli za zmago 1:0. Toda Belgija se je zasluženo uvrstila v četrtfinale. Belgijci imajo zelo močne posameznike, ki tvorijo izvrstno ekipo. Imajo izkušeno obrambo z odličnim vratarjem in hitre napadalce. Vseeno jih ne vidim kot reprezentanco, ki bi lahko prišla do konca, temveč le kot presenečenje, kar tudi dokazujejo s štirimi zmagami na štirih tekmah.

Argentina ni navdušujoča, ima težave proti strnjenim obrambam. Me pa pri njih navdušuje zelo čvrsto postavljena igra v fazi branjenja. Malo možnosti dopuščajo tekmecem. Igrajo čvrsto na rezultat in ne tvegajo veliko v obrambi, v napadu pa imajo Messija, ki se prosto giblje po igrišču, Di Mario in Higuaina, ki lahko odločijo tekmo. V obrambi igrajo s štirimi igralci in zadnjim veznim Javierjem Mascheranom, ki dobro »čisti«. Ne poznam ozadja, ampak igralec, kot je Carlos Tevez, za moj okus manjka v tej ekipi. Da ga ni zraven, prav gotovo ni kriva njegova kakovost, ampak mora biti neko drugo ozadje. Gonzalo Higuain v tem trenutku ni na ravni, na kateri je igral v Napoliju.

Proti Švici so imeli Argentinci kar nekaj težav. Toda ko gre na izpadanje, favorizirane reprezentance na koncu zmagajo. Imajo delček kvalitete več od tekmeca. To je bilo vidno tudi na tekmi med Argentino in Švico. Gavči so protinapad zaključili z golom Di Marie. Na drugi strani je iz še lepše priložnosti Džemaili, ki je sicer odličen igralec, zadel vratnico. Na tej ravni razlike nastajajo v niansah.

Zdaj Argentino čaka tekma z Belgijo. Sicer nisem povsem nepristranski, ker vse od časov Diega Maradone navijam za Argentino, toda v prednosti so gavči, ki pa bodo imeli z Belgijci še več težav, kot so jih imeli do sedaj. Zelo pomembno vlogo bodo odigrali zadnji branilci Argentine in Mascherano, ki bodo morali stati blizu vezistov in tako preprečevati protinapade. Ko so ZDA pustili preveč prostora za protinapade, so Belgijci to znali izkoristiti, zato bodo morali Argentinci poskrbeti, da bo razdalja med branilci in napadalci čim manjša. Pri obrambi Argentine mi je všeč, da pokrivajo zelo agresivno in brez strahu.

Anton Žlogar je nekdanji slovenski nogometni reprezentant.