"Mislim, da nisem favorit. Preostala dva sta prava čarovnika, mednarodno uveljavljena igralca in nedvomno bosta v prednosti," je v pogovoru za časnik Süddeutsche Zeitung dejal Neuer.

Če se njegove nekoliko pesimistične napovedi le ne bodo uresničile, bo kot prvi Nemec na evropskem prestolu nasledil Lotharja Matthäusa, ki je bil najboljši že kar oddaljenega leta 1990. Še bolj redek pojav je nagrada v rokah vratarja: doslej je le enemu vratarju uspelo premagati vse igralce v polju in priti do nagrade za nogometaša leta - to je bil sovjetski nogometni mojster Lev Jašin leta 1963.

Svojega vratarja, ki je z odličnimi obrambami ponesel Nemčijo do naslova prvaka, prvega po letu 1990, pa je pohvalil tudi selektor elfa Joachim Löw: nemški strateg meni, da bi bil tudi Neuer zasluženi prejemnik nagrade: "Manuel si to zasluži. Nogometno igro je dvignil na neko povsem novo raven."

Neuer, Ronaldo, Portugalec je nagrado prejel že dvakrat, ter Messi, štirikratni najboljši igralec sveta, so finalisti za nagrado za najboljšega v letu 2014. Ime nagrajenca bo krovna nogometna zveza Fifa razkrila na slavnostni prireditvi 12. januarja.