Ko so se slovenski košarkarji na turnirju Adecco v Rogaški Slatini in Murski Soboti merili s Kanado, Gruzijo in Ukrajino, rezultat ni bil najpomembnejši, ampak uigravanje ekipe tako v obrambi kot napadu. Kljub temu so Slovenci premagali vse tekmece. Potem ko so ugnali Kanado (92:80), so bili boljši še od Gruzije (95:68) in v soboto od Ukrajine (64:51). V treh zmagah so lahko košarkarji uživali le do včeraj, ko so prosti dan večinoma preživeli v krogu najbližjih. Danes jih že čaka pot na Kitajsko, kjer bodo brez Erazma Lorbka (skuša čim hitreje okrevati po poškodbi gležnja) in Gorana Dragića (ob morju bo treniral po individualnem programu) v četrtek proti Rusiji igrali prvo od štirih tekem (v skupinskem delu bosta tekmeca še Angola in Kitajska). Na letalu za Kitajsko ne bo tudi Tomaža Bolčine, ki se mu je Zdovc zahvalil za sodelovanje.

Sistem igre, ki ga gradi selektor Jure Zdovc, temelji na obrambi, v kateri zahteva garanje, medtem ko pravi, da lahko igralci v napadu najdejo tudi kakšen trenutek za počitek. Zato je bilo presenetljivo, da ravno obramba ni najbolje delovala na tekmi s Kanado. Slovenija je dobila veliko točk, a jih veliko tudi dala. Zdovc je po tekmi poudaril, da je treba izboljšati igro v obrambi in tudi zmanjšati število izgubljenih žog. Reprezentanti so hitro uvideli, kaj je treba storiti in so že na naslednjih dveh tekmah dobili manj košev. Medtem ko verjetno nihče ne dvomi, da bo igra v obrambi takšna, kot mora biti, bo v nadaljevanju priprav zanimivo spremljati, kako bo z izgubljenimi žogami (proti Kanadi so jih izgubili 17, proti Gruziji in Ukrajini po 13). Prav zato je verjetno Zdovčev sistem igre sicer hiter, a nekoliko bolj nadzorovan kot prejšnje leto, ko je na domačem evropskem prvenstvu Slovenijo vodil Božidar Maljković. Kar nekolik presenetljivo so košarkarji v zeleno-belih dresih pokazali dobro igro v napadu in visok odstotek zadetih metov, kar je za začetek priprav spodbudno.

Zdovc je po sobotni tekmi z Ukrajino ugotavljal, da se nekateri igralci še niso povsem prilagodili na nov sistem. O imenih sicer ni govoril, a bržčas med te spada Jaka Blažić, verjetno tudi Zoran Dragić, medtem ko se Edo Murić po tem, ko se je pripravam priključil kasneje, še malo lovi. »Nekateri igralci se težje vključijo v moj sistem. Toda imamo dovolj časa, da odpravimo pomanjkljivosti. V zunanji liniji imamo igralce, ki imajo bolj vertikalno smer gibanja. Radi prodirajo, tečejo pod koš. Tega jim na neki način ne moreš vzeti, ker je to njihova kakovost, a moraš najti ravnotežje,« je s kot ponavadi mirnim glasom razlagal Jure Zdovc, ki bo na svetovnem prvenstvu igro v napadu lahko gradil prav na igralcih na zunanjih položajih, kjer je Slovenija precej močnejša kot pod košem. To so pokazale tudi tekme v Rogaški Slatini in Murski Soboti, še najbolj je bilo to očitno v soboto, ko so visoki igralci dosegli devet od 64 točk, medtem ko je s šestimi zadetimi trojkami blestel Klemen Prepelič.

Zdovc že ima nekaj idej o tem, kako bo sestavil ekipo za svetovno prvenstvo. Predvsem bo zanimivo videti, ali se bo med dvanajst košarkarjev uspelo prebiti komu od mlajših, tistih, ki so igrali na evropskem prvenstvu do 20 let, kandidat za to je predvsem Matic Rebec, ki je na položaju organizatorja igre dobil precej priložnosti. »Nekaj zadev je bilo že možno videti, s preostalimi člani strokovnega štaba debatiramo o tem, koga bomo uvrstili na končni seznam. Na začetku priprav sem povedal, da imajo vsi odprta vrata. Razen Gorana Dragića in še koga je bilo ogromno vprašanj na začetku tudi zame. S temi igralci nisem nikoli delal. Tisti, ki se bo najbolj vklopil v sistem in se najbolj trudil, bo potoval v Španijo,« je o kriterijih izbora dejal selektor in se razgovoril še o pomanjkljivostih in krepostih, ki jih je razkril turnir: »Največ težav je bilo z dekoncentracijo. Včasih se igralci na držijo pravil, pozabljajo akcije, prihaja do egoističnih vložkov, slabe izvedbe napadov... Toda to je normalno, sicer bi bilo vedno 0:0. Je bilo pa tudi precej dobrih stvari. Ko naredimo napako, se hitro postavimo v pravi obrambni položaj. Skušamo si pomagati in napako hitro popravimo.«