Kako ste s klopi stadiona v Larnaci, kjer je bilo manj kot 1000 gledalcev, doživeli tekmo z Maccabijem?

Malo sem trpel. Bilo je stresno, ker je bil vložek ogromen. A že na poti na Ciper mi je obnašanje ekipe vlivalo zaupanje in samozavest, da nam bo uspelo. Fantje so zelo dobro psihološko, taktično in fizično pripravljeni. Imajo karakter, kar se je pokazalo, ko smo zaostajali z 1:2. Ko so vsi pričakovali, da nas bodo Izraelci stisnili, smo jih s hitrim golom za izenačenje takoj umirili.

Kaj ima letošnji Maribor, kar ni imel lanski, čeprav sta poleti klub zapustila Mezga in Milec?

Letošnji je veliko bolj organiziran. Lanski je bil v kvalifikacijah neorganiziran, ni bil taktično pripravljen, ni bil enoten. Vse je bilo odvisno od sreče ali nesreče. V letošnjem Mariboru tega ni, zato ni odvisen le od dejavnika sreče, ki je v športu zelo pomemben, ni pa ključen za uspehe.

S tribune se vidi, da je priprava na vsakega tekmeca domišljena do zadnjega detajla, zato vas z ničemer ne more presenetiti.

Naša stroka dela noč in dan. Imamo najboljše programe, ki jih tudi drago plačujemo, da lahko vseskozi analizirajo vsakega posameznika in ekipo. Ne le v Evropi, ampak tudi v slovenski ligi. S tem trener naredi svoje delo, da jih ne more nič presenetiti. Na igrišču sicer kakšen igralec reagira drugače, kot smo se dogovorili ali pričakovali.

Dodana vrednost letošnje zasedbe je Agim Ibrami, ki po vrnitvi s posode v Cagliariju zabija gole, lani v kvalifikacijah pa je bil njegov učinek skromen.

Lani smo imeli veliko težavo v odnosu med Ibraimijem in nekdanjim trenerjem Antejem Čačićem, ki enostavno nista našla skupnega jezika, zato je Agim odšel. Ibraimi je občutil razliko, saj se Cagliari bori za obstanek ali sredino lestvice, Maribor pa za ligo prvakov. Z njim bomo podpisali novo triletno pogodbo. Na Cipru je bil igralec odločitve Ibraimi, na prejšnji Šuler, pred tem Vršič... Zasedba je oblikovana tako, da vedno nekdo izstopi. Zdaj čakamo, da bo prišel v ospredje kakšen napadalec. Ko je ekipa taktično organizirana, vedno nekdo stopi v ospredje.

Kako boste rešili neučinkovitost napadalcev, ki letos sploh še niso dosegli gola, medtem ko prispevajo pomemben delež, ko se ekipa brani?

Napadalci so vedno nekaj posebnega. Ko padejo v krizo, to lahko traja nekaj časa. V trenutku, ko se jim odpre, zabijajo v seriji z vseh položajev. A ne vidim težav, če ekipa napreduje in zmaguje, ko so napadalci krizi. Več skrbi bi imeli, če ekipa ne bi zmagovala, zato se bodo tudi napadalci lažje dvignili.

Maribor je ponos Štajerske, a obenem uspešen projekt, za katerim stoji vsa Slovenija. Je vseslovenski klub, saj so v njem igralci z vseh koncev države.

Nedvomno. Ker smo že vrsto let prvi, si marsikdo želi spremembe na vrhu, kar je povsem človeško. Ko igramo v Evropi, čutimo podporo in nam veliko pomeni, ko prihaja iz Ljubljane, slovenske obale, Gorenjske... Slovencem veliko pomeni, da imamo vsaj en klub na tako visoki ravni v Evropi.

Med najboljšimi igralci Maribora sta trenutno Ibraimi in Filipović, ki sta bila v Ljubljani odpisana, vi pa ste v njiju prepoznali kakovost.

Nista edina. Še nekaj je takšnih fantov. Če niso dobro organizirani, je težko prepoznati kakovostnega igralca. Mi smo imeli tudi nekaj sreče, ko smo ju dobili, saj kažeta vrhunske predstave, a nista edina s tistega konca, saj od tam prihajata tudi Dervišević in Stojanović. Ne delamo razlik, od kod kdo prihaja, odloča kakovost.

Trdite, da je letošnji Maribor najboljši v zgodovini kluba.

Ne gre za prvo enajsterico, ampak celoto zasedbo, saj imamo tudi ekipo B. Po kvaliteti, mentaliteti in telesni pripravljenosti Maribor še ni imel boljše zasedbe. Letos se je prvič zgodilo, da je Maribor pripeljal igralca, ki ima za seboj evropsko ligo ali evropsko prvenstvo do 21 let, kot je Izraelec Sallalich, ki se kaže v dobri luči. Prav nakup Sallalicha je plod tega, da imamo najboljše svetovne programe za analize in iskanje talentov. Takšen program imajo Barcelona, Inter...

Kje so meje trenutnega Maribora?

Ne vem. Če bi pogledali ustroj kluba in finančno plat, bi bila meja drugi krog kvalifikacij. Mi smo stalno nad mejami, torej kontinuirani čudež. Vsako leto smo višje.

Kdaj boste kot športni direktor Maribora v položaju, da boste šli na nogometno tržnico, na kateri boste za igralca plačali pol milijona evrov?

Nisem optimist. Morda takrat, ko bom zamenjal okolje, pa ne le Maribor, ampak tudi Slovenijo.

Kakšne so možnosti, da Maribor letos vendarle zaigra v ligi prvakov?

Če smo realni, liga prvakov ni za Maribor. Ni nobene logike. Če smo realni, Maribor nima osnove za ligo Evropa. Toda v 180 minutah se lahko zgodi marsikaj, ko odloča ena žoga, vratnica, podaja... Naši aduti so organizacija, tehnično-taktična priprava in fanatično delo.

Vaše želje za jutrišnji žreb v Nyonu.

Beloruski Bate Borisov in ciprski Apoel iz Nikozije. Škoda, da nam preostali slovenski klubi v evropskih tekmovanjih niso v pomoč pri izboljšanju koeficienta Slovenije, da bi bili nosilci na žrebu za končnico. Koper dobro dela, a je to premalo za Evropo. Rudar je pač, kar je. Pričakujemo, da se dvigne Olimpija, ki je edina, ki lahko naredi en korak naprej v Evropi. Super je biti slovenski prvak, ko pa je treba igrati v Evropi, si na rentgenu, ki pokaže vse.

Kako doživljate vrnitev Mileta Ačimovića v Olimpijo?

Vesel sem njegove vrnitve, ker ima ime v slovenskem prostoru, a to ni dovolj, dokler ne bo strokovno podkovan.