CSKA Moskva, Dinamo Kijev, Bate Borisov ter Zenit iz St. Peterburga se v prihodnosti morda ne bodo več srečevali le v evropskih tekmovanjih. Z ustanovitvijo tako imenovane »superlige« bi se predstavniki vodečih ruskih, ukrajinskih in beloruskih klubov lahko znova srečevali precej pogosteje. Cilj omenjenih ekip je seveda le eden: osvajanje največjih nogometnih lovorik.

Ne želijo imeti več opravka s provincialnimi ekipami

»To bo ena izmed najmočnejših lig v Evropi, zaradi česar se bodo v njej želeli preizkusiti številni nogometaši,« je prepričan predsednik in trener ruskega prvoligaša Alanije iz Vladikavkaza Valerij Gasajev.

Prav Gasajevu je bila zadana naloga, da sestavi delovno skupino, ki bo skovala pot do nove »sovjetske lige«. Kljub temu bi ekipe kot je Alanija v takem prvenstvu igrali le stransko vlogo, saj bi hrbtenico lige predstavljali klubi, ki so se na stari celini že uveljavili. Med njimi so Zenit in CSKA iz Rusije, Dinamo Kijev in Šahtar iz Ukrajine ter beloruski Bate Borisov. Vsi omenjeni klubi imajo namreč nekaj skupnega – ne želijo izgubljati energije s srečanji na predpotopnih stadionih proti provincialnim ekipam, ki zaradi slabega finančnega stanja niso sposobne dostojno konkurirati največjim.

Zadnjo besedo bo imela Uefa

Največ koristi od »sovjetske lige« bi zaradi televizijskih pravic in povečanega obiska imeli predvsem bogati meceni klubov, kot so Rinat Ahmetov (Šahtar) in Sulejman Kerimov (Anži), ligi pa je zelo naklonjen tudi prvi mož Gazproma, glavnega sponzorja Zenita, Aleksej Miler. Tudi njega namreč pošteno moti, da mora njegov klub nastopati proti mnogo slabšim moštvom. Prav zato ni presenetljivo, da je Zenit pretekli mesec že izrazil željo po odhodu iz ruske lige, kot alternativo pa izbral Ukrajino.

A do ustanovitve nove lige zna preteči še kar nekaj časa, saj ji vsi niso naklonjeni. Čeprav je zamisel naletela na odobravanje predsednika ruske lige Sergeja Prjadkina, skepticizem preveva predvsem predsednika Ruske nogometne zveze Nikolaja Tolstiča, ki se boji močnega vpliva oligarhov na ruski nogomet. Kljub vsemu pa bo zadnjo besedo imela Evropska nogometna zveza (Uefa), ki mora za takšno tekmovanje dati zeleno luč.