Potem ko so slovenski nogometaši solidno igrali proti Urugvaju, a izgubili z 0:2, je pred njimi še večja poslastica. Po tekmi v Montevideu so se vrnili v Buenos Aires, danes ob 21.30 pa jih čaka zmenek z najboljšim nogometašem na svetu in njegovimi kolegi. V La Plati se bodo pomerili z Argentino, ki jo bo s številko deset na hrbtu in kapetanskim trakom na roki vodil Lionel Messi, ob njem pa bodo v modrih dresih na igrišču še številni drugi zvezdniki svetovnega nogometa.

To bo zadnja tekma argentinske reprezentance pred odhodom v Brazilijo, kjer jih v prvem krogu svetovnega prvenstva 15. junija čaka tekma z Bosno in Hercegovino, od gavčov pa vsi pričakujejo lahkoten sprehod do zmage na generalki pred velikim dogodkom. Podobno je tudi stanje na stavnicah, ki predvidevajo visoko zmago sinje modrih. Toda Slovenija je proti Urugvaju pokazala, da lahko proti favoriziranim tekmecem na polnem stadionu z bogato zgodovino igra enakovredno. Selektor Srečko Katanec je bil kljub porazu zadovoljen, kajti Slovenija ni razočarala, dobil pa je nekaj odgovorov na vprašanje, kdo lahko igra v izbrani vrsti in kdo ne. K sreči je izvedel predvsem, kdo lahko. Prav gotovo je glede na pokazano proti Urugvaju v to skupino vstopil Rajko Rotman in zanimivo bo videti, ali bo dobro predstavo ponovil proti še bolj slovitemu tekmecu in tudi, ali bo Katanec ponudil priložnost še kateremu od novincev (Ivan Firer, Erik Janža). Ob odsotnosti Valterja Birse je na svoj račun prišel tudi Josip Iličić. Če bo kreativno igro še malo nadgradil drevi, bodo to argentinski ljubitelji nogometa prav gotovo znali ceniti. Igralce, kot je 26-letni Kranjčan, imajo namreč najraje. Kaj pa nogometaš Fiorentine pričakuje od slovitih tekmecev? »Mislim, da je Argentina na ravni Urugvaja. Igrajo v velikih klubih, so zelo kakovostni. Ampak če smo lahko igrali dobro proti Urugvaju, zakaj na bi še proti Argentini?« je dejal Josip Iličić, ki je po vrnitvi v Argentino najprej s soigralci treniral (zaradi poškodbe je počival vratar Jan Oblak, zato bo tudi danes branil Samir Handanović) na slovitem stadionu Monumental, kjer domuje River Plate, danes pa ga čaka tekma v La Plati. Južnoameriški stadioni so ga navdušili, čeprav jih je načel zob časa. »Ne moti me videz stadiona. Ko je poln, se teh pomanjkljivosti praktično ne opazi. Stadioni so super, vidi se, da Argentina živi za nogomet. Veliko je navijačev, izkušnja je za zdaj super,« je dodal Iličić.

Čeprav je tekma prijateljska, bo Slovenija drevi igrala proti motiviranemu tekmecu s še bolj motiviranim kapetanom. Na generalki pred svetovnim prvenstvom Messi in kolegi nočejo ničesar prepustiti naključju. Če drevi ne bodo zmagali, bi to v javnosti že povzročilo nekaj nemira, ki si ga zagotovo ne želijo. Iz Argentine prihajajo novice, da imajo dvakratni svetovni prvaki složno ekipo. Da bi obdržal dobro vzdušje, je selektor Alejandro Sabella žrtvoval ljubljenca navijačev Carlosa Teveza, doma pa bo ostal tudi kreativni vezist Ever Benega. V napadu so Argentinci izjemno močni, nekoliko manj pa v obrambi, kjer naj bi bila glavna aduta soigralec Jana Oblaka pri Benfici Ezequel Garay in Martin Demichelis, medtem ko bo morda ključno pozicijo v ekipi kot zadnji vezist odigral Javier Mascherano. Ta je v zadnjih letih pri Barceloni bolj vajen igrati v obrambi. V ofenzivnem delu ekipe ima Sabella sladke skrbi. Messi, Angel di Maria, Rodrigo Palacio, Gonzalo Higuain, Sergio Agüero in Ezequeil Lavezzi spadajo med najboljše na svetu. Proti Trinidadu in Tobagu, ki ga je Argentina pred dnevi premagala s 3:0, sta Messiju družbo v napadu delala Lavezzi in Palacio, Di Maria pa je igral na levi strani zvezne vrste. Zaradi poškodbe je manjkal Agüero. Njegov nastop je vprašljiv tudi danes, enako velja za Demichelisa, Palacia in Garaya.

Težav z zdravjem pa nima Lionel Messi. V Braziliji bo lovil edino lovoriko, ki je še nima. Potem ko je na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih dosegel le en gol, je Sabella končno zgradil igro okoli njega, ekipo pa sestavil tako, da bo zvezdnik Barcelone lahko užival v svoji kreativnosti. Da si obupno želi postati svetovni prvak, je Messi priznal v enem od intervjujev. Le v tem primeru bo v očeh argentinskih navijačev enakovreden Diegu Maradoni, čeprav je v Rosariu rojeni nogometaš osvojil ogromno klubskih lovorik. »Zavidam nogometašem, kot so Maradona, Beckenbauer in Pele, kajti tudi jaz si želim postati svetovni prvak. A gre za zdravo zavist. Ne glede na to, koliko jih sprašujem o tem, kakšen je občutek, ko si svetovni prvak, mi tega ne morejo pojasniti, dokler lovorike ne osvojim tudi sam. Hočem postati svetovni prvak, a ne zato, da bi spremenil mnenje ljudi o meni ali da bi postal še večji, temveč zato, ker želim doseči cilj naše reprezentance,« je za ESPN dejal Lionel Messi, ki se namerava tekme s Slovenijo lotiti z vso resnostjo. »Gre za prijateljsko tekmo, svetovno prvenstvo je pred vrati, a bomo igrali na vso moč. Nihče se noče poškodovati, zato smo zelo pazljivi, vendar želimo zmagati in igrati resno,« je dodal Messi, ki je prepričan, da ima Argentina zelo homogeno ekipo. Če je res tako, bo vidno v Braziliji.