Kmalu po petkovem odstopu Vilanove so se v španskih medijih pojavila namigovanja, da najboljši nogometaš na svetu pri izboru novega trenerja navija za rojaka, ki prihaja iz njegovega rodnega kraja in je bil v času igralske kariere velik idol Messijevega očeta. Očitno je tudi želja glavnega zvezdnika moštva nekaj štela in Martino je le nekaj dni kasneje z Barcelono podpisal triletno pogodbo.

Messi je lanskega avgusta v pogovoru za argentinski časnik Olé nazorno pokazal, da zelo ceni Martina, ki je bil takrat šele šest mesecev trener kluba Newell's Old Boys, a je že postal prvak. »Zelo mi je všeč 'Tata' Martino. Je odličen trener, kar je dokazal tudi v tem kratkem času v Argentini. Prevzel je ekipo, v kratkem dosegel, da je igrala zelo dobro in zato ga vsi spoštujejo.«

Se sprašujete, kdo sploh je Gerardo »Tata« Martino?

V Južni Ameriki ima skorajda status nogometnega božanstva. V petih letih je bil z dvema kluboma štirikrat prvak Paragvaja, njihovo reprezentanco pa je nato leta 2011 odpeljal vse do finala južnoameriškega prvenstva (Copa America). Na svetovnem prvenstvu leta 2010 v Južnoafriški republiki je bil v četrtfinalu blizu presenečenja, da bi izločil Špance, a je Oscar Cardozo v 59. minuti zapravil enajstmetrovko in po vodi je splavala priložnost, da bi Paragvaj povedel z 1:0. Na koncu so Španci slavili minimalno zmago po golu Davida Ville v 83. minuti, kasneje pa prvič postali tudi svetovni prvaki.

Nogometni oče »Tate« je še en izjemno cenjen južnoameriški trener Marcelo Bielsa, z vzdevkom »Loco« (norec). Oba sta bila rojena v Messijevem rodnem kraju Rosario, v 90ih letih prejšnjega stoletja pa sta bila »Tata« in »Loco« alfa in omega kluba Newels Old Boys, kjer je od osmega do 13. leta svoje nogometno znanje razvijal tudi Messi. Bielsa je bil takrat trener, Martino pa je blestel na igrišču, bila pa sta zelo povezana tudi izven igrišča. Martino je prevzel nogometno filozofijo od Bielse, ima pa tudi zelo podoben slog oblačenja in telesno govorico kot »Loco«.

Kataloncem naj bi Martina priporočil tudi nekdanji trener Pep Guardiola, ki je o Argentincu povedal zanimivo anekdoto: »Še preden sem postal trener drugega moštva Barcelone, me je Bielsea nekega dne povabil k sebi na piknik. Takrat je bil tam tudi Martino in 12 ur smo se pogovarjali izključno le o nogometu, domov pa smo odšli lačni.«

Za Martina pravijo, da živi za nogomet. Do neke mere celo dobesedno, saj s svojima pomočnikoma in njunima družinama živi pod isto streho.