Čudežni. Oznaka, ki se brazilskega nogometaša Neymarja drži, vse odkar je začel brcati žogo. Njegov vzpon je meteorski – lahko se pohvali, da bo v prihajajoči sezoni nosil dres Barcelone, vonj za doseganje golov pa je potrdil tudi na pokalu konfederacij, ko je v reprezentančnem dresu vratarje tekmecev ukanil štirikrat in bil med tistimi, ki so tudi v finalu proti Španiji (3:0) najbolj navdušili 73.581 navijačev na razprodanem stadionu Maracana. Logična posledica je bila naziv najboljšega nogometaša na turnirju.

Pospešek, hitrost, preigravanje in instinkt za doseganje golov. Vse to so vrline, mimo katerih ne more nihče, ki mu je pri srcu nogomet. Oče, s katerim ga druži isto ime, je kot nekdanji nogometaš hitro opazil, da njegov sin ni običajen mladenič, ki rad brca žogo. »Ko sem bil majhen, je bil ves čas ob meni in nič drugače ni tudi danes. Skrbi za mojo družino in moje finance,« o očetovi vlogi govori mladi nogometaš, ki je bil spreten tudi v malem nogometu in igranju nogometa na mivki. Njegovo nadarjenost so pri 11 letih opazili pri Santosu, ki je od nekdaj veljal za valilnico talentov, kmalu pa so mu ponudili 3000 evrov mesečne plače, kar je bilo dovolj, da se je družina preselila v razkošno hišo. Da je v 1,75 metra visokem mladeniču nekaj posebnega, so opazili tudi pri Realu iz Madrida, zato so Neymarja povabili, da se pridruži Ronaldu, Zidanu in Robinhu. Toda Santos ga ni želel spustiti iz rok, 300.000 evrov na računu pa je bilo dovolj, da je nogometaš, znan po nenavadni pričeski, ostal v Braziliji. Toda ponudbe zanj so začele kar deževati, še posebno po koncu sezone v letu 2010, ko je na 42 tekmah zabil 60 golov. Toda 15-milijonska ponudba West Hama in 25-milijonska Chelsea sta bili za njegove lastnike prenizke, pa čeprav je bil njegov agent Wagner Ribeiro jasen: »Želi postati najboljši nogometaš na svetu. Možnosti, da mu to uspe v Braziliji, so enake nič.«

Ko je dopolnil 20 let, je zabil že svoj 100. profesionalni gol, govorice, da bo zapustil Santos, pa so postajale vse glasnejše. »Sanjam o igranju v Evropi. Nima smisla špekulirati, kdaj bom šel. Šel bom takrat, ko si bom zaželel.« 24. maja letos je bila želja uresničena, novi domicil pa Barcelona. Prestop je veljal 57 milijonov evrov in je bil deveti najvišji v zgodovini nogometa, v njegovi novi petletni pogodbi pa je tudi klavzula, da bo morebitni novi delodajalec zanj moral odšteti vrtoglavih 190 milijonov evrov.

Vzorniki napadalca so Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Andres Iniesta in Xavi, po slogu igre pa ga mnogi primerjavo s Pelejem. Slednji mu laska: »Vsi govorijo o Messiju, ki je zvezda. Toda da bi bil najboljši na svetu, mora biti boljši od Neymarja!« In tudi Brazilec Ronaldo je prepričan, da bo njegov rojak kmalu številka ena na svetu: »Je izjemno nadarjen in najboljši nogometaš, ki se je kadar koli rodil v Braziliji.«

Kljub svoji mladosti je že očka, toda imena matere, s katero nista več v zvezi, ne želi izdati, tabloidi pa omenjajo brazilsko lepotičko Fernando Barroso. »Ko sem izvedel, da bom očka, sem kričal. Najprej me je bilo strah, nato sem bil srečen. Gre za veliko odgovornost, v kateri pa uživam,« je dejal po rojstvu dečka Davija Lucce. Malčkovo življenje bo gotovo nadvse razkošno, saj je Neymar že danes po plači 13,8 milijona evrov na visokem sedmem mestu na svetu, podpisanih pa ima še nešteto različnih pogodb z Nikom, Panasonicom, Volkswagnom, Red Bullom, Unileverjem..., ki mu letno navržejo še dodatnih 20 milijonov evrov. Trenutno tako zaseda prvo mesto med športniki, ki imajo največji tržni potencial, Messi je na primer drugi, Ronaldo šele osmi.