Že kar nekaj časa je minilo, odkar so tekme med Domžalami in Mariborom veljale za največje derbije v ligi. Kljub temu je ponavadi zanimivo, ko se pomerijo rumeno-modri in vijoličasti ob Kamniški Bistrici, navsezadnje imata oba tekmeca v svojih vitrinah državne naslove, čeravno je od zadnjega domžalskega minilo že precej let. Ker so Domžalčani v spomladanskem delu sezone prikazali nekaj spodbudnih iger, je bilo mogoče tudi včeraj pričakovati zanimivo dogajanje na igrišču. A to je bil račun brez krčmarja (igralcev). Ti v prvem polčasu niso prikazali nič takšnega, kar bi s sedežev lahko dvignilo dobrih tisoč navijačev (zanimiveje je bilo vsaj v drugem delu), ki so jih poskušali animirati na različne načine med polčasoma. Nogometaši jih namreč niso mogli, predvsem ne Domžalčani, ki so bili v podrejenem položaju. Tako ni prav nič čudno, da je sredi prvega polčasa trener Domžal Luka Elsner svojim varovancem zavpil, naj odprejo oči. Kako naj potem ne bi zehali navijači. Tudi eden od komentarjev trenerja Maribora Anteja Šimundže je zvenel podobno. »Don't sleep (ne spi, op. a.),« je zavpil Jean-Philippu Mendyju. Šimundžev napotek je bil učinkovit. Najboljši napadalec Maribora se je resnično prebudil, kajti nekaj minut za tem je dosegel gol z glavo, potem ko je bil pri žogi pred vratarjem Nejcem Vidmarjem. Za asistenco je poskrbel še en prebujeni, Goran Cvijanović, ki je v drugem delu sezone našel formo, izgubljeno nekje v lanski jeseni. Spanec so prekinile še Viole, ki so prav tako dolgo spale, v prvih dvajsetih minutah se namreč niso oglasile.

V prvem polčasu so gledalci videli le še za vzorec priložnosti. Najlepšo za Domžalčane je imel Nemanja Maksimović, ki je bil sam pred vratarjem Handanovićem, a iz težkega položaja slabo zadel žogo. Na drugi strani se je z bravuro izkazal Fajić, z enako mero pa mu je vrnil vratar Vidmar, ki je obranil strel. Da dolgočasje ne bi bilo prehudo, je vsaj za kakšno minuto poskrbel športni direktor Domžal Matej Oražem, ki ga je četrti sodnik Rafael Ajdovec opomnil, naj ne protestira ob vsaki sporni odločitvi. A glede na Oražmov sloves se je včeraj obnašal uglajeno, kot bi bil v operi.

Če se je v prvem polčasu prebudilo le nekaj akterjev, so jim v drugem sledili še nekateri drugi. Gledalci, želji atraktivnih akcij in priložnosti, so namreč bolj prišli na svoj račun. Domžalčani so drugi del začeli agresivno in ambiciozno. Svež veter je v ekipo vnesel Rudi Vancaš Požeg, ki je bil skupaj s Sašo Aleksandrom Živcem najhitrejši in tehnično najbolje podkovan v domačem moštvu, z njune strani pa so prihajale tudi najatraktivnejše poteze (Živčeva petka v prvem in Požegov tunel v drugem polčasu). Toda Mariborčani so hitro stvari postavili na svoje mesto. Nusmir Fajić je imel tri imenitne priložnosti, enkrat je zadel tudi prečko. Čeprav so vodili, so tudi v nadaljevanju ritem narekovali Mariborčani in vse je kazalo, da bodo do zmage prišli v slogu mnogih minulih tekem – umirjeno, brez presežkov v igri in razburljivosti. Toda zadnjih petnajst minut je bilo bolj zanimivih kot prvih 75. Najprej je izenačila domžalska naveza rezervistov Šišić-Vancaš Požeg, v naslednjem napadu pa je bila za Maribor zlata stara dobra Vilerjeva levica, ki je bila natančna z roba kazenskega prostora. Tako je Primorec v dresu Maribora pred nemirno nočjo rešil Fajića, ki je zapravljal priložnosti.

»Tekma je bila dinamična ter zanimiva tako za stroko kot gledalce. V prvem polčasu smo bili neprimerno boljši kot v drugem, ko smo imeli priložnosti, da bi tekmo zaključili precej prej, toda žoga včasih pač ne gre v gol,« je dejal trener Maribora Ante Šimundža, medtem ko je bil trener Domžal Luka Elsner razočaran nad predstavo Domžal v prvem polčasu, ko je žoga tekla od noge do noge nogometašev Maribora, precej bolj pa je bi zadovoljen z igro v drugem. »Med polčasoma sem nogometašem rekel, da na tak način, kot smo igrali v prvem delu, enostavno ne smemo nadaljevati,« je dejal. Nasvet je pomagal, a porazu vseeno niso ušli. »Če po vsem tem izgubiš na način, da le nekaj sekund po tistem, ko daš gol, tega tudi dobiš, je poraz še bolj boleč,« je dodal.

Ostali izidi 27. kroga: Triglav – Krka 1:1 (Diallo 91; Kastravec 13), Zavrč – Olimpija 3:1 (Dugolin 23, Smrekar 43, 87; Omladič 26), Gorica – Celje 5:0 (Vetrih 14, Coda 35, 38, Misuraca 47, Lapadula 62), Rudar – Koper 0:2 (Palčič 7, Pučko 72), vrstni red: Maribor 55, Koper 50, Rudar in Gorica po 44, Zavrč 40, Domžale 36, Olimpija 33, Celje 30, Krka 23, Triglav 19.