»Naj se najprej zahvalim vsem v klubu, da so mi izkazali takšno zaupanje. Ponosen sem, ker sem prišel v klub s tako bogato zgodovino, žal pa mi je zaradi razloga, zakaj sem tukaj. Rad bi pozdravil Tita Vilanovo in mu pri okrevanju zaželel vse najboljše,« so bile prve besede Martina.

50-letni trener, ki je do sedaj vodil le južnoameriške klube in paragvajsko reprezentanco, ni zaskrbljen, ker ga večina Barceloninih igralcev in navijačev ne pozna. »Seveda, da me ne poznajo, ker sem treniral le klube v Južni Ameriki, a če bi delal tudi v Evropi, bi zagotovo že slišali zame,« je odvrnil samozavestno.

O načinu dela in igre pri Barceloni ima Argentinec že nekaj zamisli: »Moj prvi cilj je, da nadaljujem delo z igralci v duhu filozofije, ki jo je to moštvo prakticiralo v zadnjih letih. Ob tem bomo, seveda, poskušali še naprej zmagovati. Če nam bo to uspelo, so pred nami lepi časi, a najprej se moramo dobro spoznati in zgraditi medsebojno zaupanje. V trenerski karieri sem se naučil, da se je treba prilagoditi igralcem, ki jih imaš na razpolago. Opazujem, na kakšen način želijo nogometaši delati in pri katerih stvareh se počutijo najbolj lagodno. Vseeno bi jim rad predstavil nekaj svojih idej, s katerimi bi naredil to moštvo še bolj kompletno.«

Če se Messi in Neymar ne bosta ujela, bo to problem trenerja

Mnogi nogometni navdušenci in strokovnjaki se sprašujejo, kako se bosta na igrišču ujela zadnja leta najboljši igralec na svetu Lionel Messi in nova zveneča okrepitev iz Brazilije Neymar. Martino glede tega ne vidi težav, če pa bodo, bo krivdo prevzel nase: »Ne vidim razloga, zakaj igralca, kot sta Messi in Neymar, ne bi mogla dobro igrati skupaj. Tu ne bi smelo biti nobenih težav. Če pa bodo, bo to problem trenerja in ne igralcev.«

Seveda na predstavitvi novega trenerja Barcelone ni šlo brez mnenja o Messiju, ki se je po namigovanju mnogih medijev tudi precej zavzel za prihod Martina, a je te govorice nedavno zavrnil. »Messi je v karieri igral že na številnih igralnih položajih, a v zadnjem času dosega več golov kot kdajkoli prej, zato ne mislim menjati njegovega položaja. V igri se mora počutiti 'udobno' in če nam to uspe doseči, bo za ostalo že poskrbel sam,« je dejal Martino, ki je tudi obljubil, da ne bo spreminjal dosedanje Barcelonine postavitve na igrišču (4-3-3).