Mariborčani so bili v prvem bobnu, kjer so bili poleg njih v vlogi nosilca še romunska Steaua Bukarešta, češka Viktoria Plzen, moldavski Sheriff in azerbajdžanski Nefči. Možni nasprotniki Maribora v 2. krogu kvalifikacij pa so bili Željezničar (BiH), Skënderbeu (Albanija), Birkirkara (Malta), Vardar (Makedonija) ali Sutjeska (Črna gora). Žreb je slovenskim prvakom namenil obračuna z Birkirkaro, prva tekma (16. ali 17. julij) pa bo na Malti.

Zahović: Zadovoljstvo in previdnost

Mariborčani so se z Birkirkaro pomerili že v sezoni 2007/08 v pokalu Intertoto in gladko napredovali, tudi tokrat bodo nesporni favoriti v dvoboju z Maltežani. "Prva ocena je, da gre nedvomno za žreb, ki smo si ga želeli. Ampak to seveda ne pomeni, da ne bomo zelo previdni. NK Maribor ima v evropskih pokalih odlične izkušnje z velikimi, večjimi klubi od nas, ima pa iz zgodovine tudi eno zelo negativno, z moldavskim Zimbrujem. Tako da se ob teh prvih vtisih po razpletu žreba prepletata zadovoljstvo in v isti meri tudi previdnost," je za spletno stran mariborskega kluba povedal športni direktor Zlatko Zahovič.

Čačić: Malteški nogomet je pod ravnjo slovenskega

Novi trener Maribora Ante Čačić se zaveda, da bo njegova ekipa v vlogi velikega favorita. "Moramo biti zadovoljni, saj so bili v bobnu tudi zahtevnejši nasprotniki. V tem dvoboju veljamo za favorite, a moramo tekmecem nameniti dolžno spoštovanje. Birkirkara je za nas trenutno še neznanka, takoj pa sledi temeljito zbiranje vseh informacij. Je pa malteški nogomet pod ravnjo slovenskega in ob zaupanju v lastne sposobnosti nas zanima le napredovanje. Verjamem, da bomo uspešni, seveda pa Maltežanov ne bomo podcenjevali," meni strateg Maribora.

Tavares: Po prednost že na Malti

Eden tistih, ki bo v dvoboju skrbel za zadetke, bo izkušeni kapetan Marcos Tavares. "Vsaka ekipa, ki je prvak svoje države, si zasluži spoštovanje. Ne poznam njihovega načina igre, a moramo biti previdni. Ne bo lahko, bomo pa storili vse, da izločimo Birkirkaro. Že na prvi tekmi na Malti bi si radi priigrali dobro izhodišče in potem odločali o zmagovalcu v Mariboru. Trenutno ne vemo veliko o Maltežanih, a ne dvomim, da bo strokovni štab v pričakovanju tekem storil vse za brezhibno pripravo na nasprotnika. Lahko pa bi nam s kakšno informacijo pomagal tudi moj prijatelj in naš nekdanji soigralec, Gabriel Da Silva, ki zdaj igra na Malti, pri Valletti FC," je za spletno stran svojega kluba povedal Tavares.

Birkirkara je sicer štirikratni malteški prvak, v kadru pa ima poleg malteških še tri brazilske, dva nigerijska ter po enega srbskega in španskega nogometaša.

Olimpija proti Gruzijcem ali Slovakom

"Nekako se pričakuje, da bo Žilina premagala Torpedo in bo potem naš tekmec, ampak najprej mora to storiti. Vsekakor je favorit, ne nazadnje je v preteklosti dokaj uspešno nastopala že v ligi prvakov. Trenutno sicer po mojem ni na takšni ravni, ampak bo v vsakem primeru favorit. Za nas bi bil žreb lahko težji, lahko lažji. Pozitivno je to, da imajo Slovaki podobno nogometno filozofijo kot mi, ampak v tem trenutku je res nemogoče karkoli napovedovati," je žreb na kratko pokomentiral trener Olimpije Andrej Razdrh.

Celjani se veselijo izziva

Že pred tem sta tekmeca v 1. krogu kvalifikacij dobila Celje in Domžale. Domžalčani se bodo pomerili z romunsko ekipo Astra Ploiesti, Celjani pa bodo igrali proti norveškemu Tromsoeju. Prvi tekmi bosta 4. julija, povratni pa en teden pozneje.

"Sam osebno nisem imel posebnih želja, saj zelo natančno vemo, v kateri kakovostni razred spadamo. Lahko bi dobili lažjega nasprotnika in pa tudi težjega. Skandinavski nogomet do sedaj našim moštvom tako na klubski kot na reprezentančni ravni ni ustrezal. Sam pa se takšnega izziva veselim in verjamem, da bodo moji igralci naredili vse, da ta trend negativnih rezultatov s skandinavskimi moštvi obrnili navzgor," je za celjsko spletno stran povedal trener Miloš Rus. Celjani bi se v primeru uspeha v 2. predkrogu merili z boljšim iz dvoboja Mariehamn - Inter Baku.

Romuni proti Domžalam v vlogi favorita

Domžalčane pa v primeru uspeha proti romunski ekipi čaka ciprska Omonia. "O našem prvem tekmecu ni veliko informacij, vsekakor pa prihaja iz nogometno velike države. Navkljub temu, da so prvič v evropskih tekmovanjih, so v tem paru v vlogi favorita. Pridobili smo nekaj posnetkov njihovih tekem, na podlagi katerih se bomo poizkusili čim bolje pripraviti. Verjamemo v uspeh in napredovanje v drugi krog kvalifikacij, kjer na nasprotnika iz tega para čaka ciprska Omonia iz Nikozije. Tudi ta prihaja iz okolja, ki je nogometu precej bolj naklonjeno kot Slovenija, tako da bi bila tudi Omonia v morebitnem dvoboju z nami v vlogi favorita," je za domžalsko spletno stran dejal športni direktor Matej Oražem.

Pari 2. kroga kvalifikacij za ligo prvakov:


Skupina 1:


Nefči (AZE) – KS Skënderbeu (ALB)

Steaua Bukarešta (ROM) – FK Vardar (MKD)

FC Viktoria Plzen (CZE) – FK Želježnićar (Bih)

Fc Sheriff (MDA) – Sutjeska (MNE)

Birkirkara (MLT) - Nk Maribor



Skupina 2:


Sligo Rovers (IRL) – Molde (NOR)

Elfsborg (SWE) – Daugava Daugavpils (LVA)

HJK Helsinki (FIN) – JK Nomme Kalju (EST)

FK Ekranas (LTU) - FH Hafnarfjördur (ISL)

The New Saints (Wal) – Legia Varšava (POL)


Skupina 3:


Dinamo Zagreb (CRO) - CS Fola Esch (LUX)

Győri ETO FC (HUN) - Maccabi Tel-Aviv FC (ISR)

FC BATE Borisov (BLR) - FC Shakhter Karagandy (KAZ)

FC Shirak (ARM) / SP Tre Penne (SAN) – FK Partizan (SRB)

ŠK Slovan Bratislava (SVK) - PFC Ludogorets Razgrad (BUL)

FC Dinamo Tbilisi (GEO) - FC Lusitans (AND) / Streymur (FRO)


Para 1. kroga kvalifikacij za ligo prvakov:


FC Shirak (ARM) – SP Tre Penne (SAN)

FC Lusitans (AND) – EB/Streymur (FRO)