Mariborski nogometaši so si edinkrat najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje priigrali pred 15 leti, ko je bil v kadru tudi zdajšnji trener Ante Šimundža. Po spodletelih poskusih lani in predlani, ko sta bila premočna Dinamo in Viktoria iz Plzna, je tokratni nasprotnik vijoličastih sloviti 45-kratni škotski prvak Celtic. A slednji je v zadnjih letih le še bleda podoba ekipe, ki je imela nekoč močno konkurenco v domačih Rangersih, v zadnjih letih pa po izpadu slednjih v nižje lige le stagnira.

Kljub temu so Škoti v Mariboru odigrali dobro tekmo in bili tudi nekoliko bolj podjetni in nevarnejši na igrišču, Mariborčanom pa so povzročali številne preglavice predvsem ob prekinitvah in predložkih v kazenski prostor, saj so kar nekajkrat nevarno zapretili s streli z glavo.

Edina zadetka na tekmi sta padla že povsem na začetku, za goste je v 6. minuti zadel Callum McGregor, za izenačenje in končni izid pa je že v 14. minuti poskrbel Damjan Bohar.

Povratna tekma v Glasgowu bo prihodnji torek ob 20.45.


Maribor – Celtic 1:1 (1:1)


Strelca: Bohar 14.; McGregor 6.



Postavi:


Maribor: Handanović, Stojanović, Rajčević, Šuler, Viler, Vršič (Mendy 73.), Filipović, Dervišević (Mertelj 81.), Bohar (Sallalich 79.), Ibraimi, Tavares


Celtic: Gordon, Lustig, Van Dijk, Denayer, Izaguirre, Johansen, Mulgrew, McGregor, Kayal (Biton 87.), Berget (Ambrose 73.), Stokes (Griffits 80.)



Drugi polčas:


90' – V zaključku sta imeli moštvi še nekaj obetavnih akcij, a nista uspeli priti do nevarnejšega strela, ki bi še lahko ogrozil vratarja in spremenil izid.


83' – Izjemen strel je z več kot 30 metrov sprožil Mertelj, a je Gordon s skrajnimi močmi preprečil zadetek.


74' – Mariborčani so le gledali Van Dijka, kako je z žogo prišel pred njihov kazenski prostor in sprožil močan strel, Handanović pa je posredoval in žogo odbil prek svojih vrat.


72' – Johansen je krenil skoraj s polovice igrišča in se presenetljivo lahko sprehodil vse do kazenskega prostora, kjer se je znašel sam pred Handanovićem, a se ni najbolje znašel in mariborski vratar mu je uspel žogo izbiti in ostalo je pri 1:1.


65' – Stokes je iz na videz nenevarne akcije prišel do strela z roba kazenskega prostora, žoga pa je le za malo zgrešila cilj.


59' – Na tekmi visokega ritma in številnih obetavnih akcij se je naslednja priložnost ponudila Mariboru, ko je v 59. minuti po lepi podaji Vilerja z glavo streljal Ibraimi, a mu je Gordon z lepo parado preprečil zadetek.


53' – Mariborčani so zapretili s strelom od daleč, a je Boharjeva bomba zletela preko vrat.


47' – Mariborčani so odločno krenili v drugi polčas in že v drugi minuti prišli do strela. Nevarno je z roba kazenskega prostora ustrelil Tavares, a je za las zgrešil okvir vrat, morebitni zadetek pa je preprečil tudi eden od branilcev Celtica, ki je žogi ravno dovolj spremenil smer.




Prvi polčas:


41' – Ibraimi je z desne strani prodrl proti sredini in se z dobrih 20 metrov odločil za močan strel proti vratom, Gordon pa je žogo odbil, a le do Vršiča, ki pa je nato slabo streljal precej prek vrat.


31' – Veliko sreče je bilo tokrat na strani Maribora, da je izid ostal 1:1. Znova je Celtic prišel do udarca iz kota in ponovno so bili Škoti najvišji v skoku, po strelu Van Dijka z glavo pa je gol preprečil Celticov igralec Johansen, ki ga je žoga na golovi črti zadela v glavo, sodnik pa je dosodil nedovoljen položaj.


26' – Do strela z roba kazenskega prostora je prišel Stojanović, ki se je priključil v napadu, a je Gordon njegov strel odbil v kot.


24' – Škoti so prevzeli pobudo in ponovno zapretili po udarcu iz kota. Znova je poskusil z glavo Mulgrew, ki pa ni uspel zadeti skoraj praznih vrat Maribora, saj je Handanović zaplaval v prazno.


21' – Celtic je prišel do dveh zaporednih udarcev iz kota, po drugem pa je bilo zelo vroče v kazenskem prostoru domačih, ko je z glavo Handanovića že premagal Mulgrew, a je Maribor pred novim zaostankom rešil Filipović, ki je žogo na golovi črti uspel odbiti nazaj v polje.


14' – 1:1 – Mariborčani niso dolgo čakali na izenačenje, saj sta bili moštvi poravnani že v 14. minuti. Filipović je z dolgo podajo po tleh lepo zaposlil Boharja, ki je sam pritekel pred Gordona in ga z natančnim strelom tudi premagal.


10' – Prvo nevarnejšo akcijo Maribora je zaključil Viler, ki pa je iz ugodnega položaja izpred kazenskega prostora namesto nevarnega strela žogo poslal v bližino zastavice za kot.


6' – 0:1 – Po previdnem začetku obeh ekip so Mariborčani doživeli hladen tuš že po prvi pravi akciji gostov, saj je Celtic že v 6. minuti dosegel zadetek, ki je podrl vse taktične zamisli stratega Anteja Šimundže, po vodi pa so splavale tudi želje domačih po nedotaknjeni mreži. Po podaji Johansena prek mariborske obrambe je v kazenski prostor vtekel Berget in poskusil s strelom z leve strani, po obrambi Handanovića pa se je žoga odbila na nogo McGregorja, ki je brez težav zatresel mrežo.