Mariborčani se na novo veliko preizkušnjo pripravljajo v ustaljenem ritmu. Po včerajšnjem dopoldanskem treningu se je ekipa umaknila v karanteno. Strokovnemu vodstvu je bil v pripravah v veliko pomoč štoper Marko Šuler, ki je prvo polovico leta 2012 igral za Hapoel iz Tel Aviva.

»Maccabi zna igrati nogomet, zato je neugoden tekmec, a premagljiv. Njegov slog igre so hitre podaje po tleh. Ima dinamiko. Obrambo tekmeca skuša streti s podajami v globino. Njihov pristop je napadalen. A proti ekipam, ki se dobro postavijo na igrišču, lahko zaidejo v težave, ker so neučakani. Če se odpreš in zaigraš naivno, si kaznovan. Še zdaleč pa niso bavbav, ki bi se ga morali bati,« je tekmeca na hitro analiziral Marko Šuler.

Prav taktična disciplina, ko zgostijo igralni prostor in utrdijo obrambo, je odlika Maribora, da o potrpežljivosti sploh ne govorimo. Ti elementi naj bi bili močan adut Maribora na drugi izmed treh ovir do lige prvakov. »Maccabi je velik klub z bogato tradicijo. Čeprav je Maribor v zadnjem času še stopničko višje od njega, sem prepričan, da nas bodo vsaj malce podcenjevali. Za Maccabi bo velik minus, ker povratne tekme ne bodo igrali doma. Navijači namreč pripravijo peklensko vzdušje, ki je zelo podobno tistemu, ki ga pričarajo naši gledalci tekmecu v Ljudskem vrtu,« je dodal Šuler. Prepričan je, da dogodki v Izraelu ne vplivajo na pripravljenost in zbranost igralcev Maccabija, saj so očitno že navajeni na konstantno vojno stanje.

V štoperskem paru se je dobro ujel z Aleksandrom Rajčevićem, zato je obramba trdna in ne prejema zadetkov, ko sta skupaj na igrišču. Skromni Korošec si ne lasti zaslug, ampak je izpostavil delež celotne ekipe.

»Zame je dober vsak izid, ki prinaša napredovanje v seštevku dveh tekem. Na vsaki tekmi je cilj ne prejeti gola, a včasih je lahko ugoden izid tudi 3:3. Sem slab napovedovalec izida. Običajno je vse nasprotno, kot napovem. Bolj kot sem računal, slabše se je izteklo. V nogometu je treba iti od tekme do tekme. Imamo visoke cilje in želje. Ker dobro in trdo delamo ter napredujemo, se lahko zgodi marsikaj. Glede na to, da je šele začetek sezone, niti sami še ne vemo, kolikšen je domet sedanje zasedbe,« je pojasnil Šuler.

Maribor je imel malo možnosti za preučevanje Maccabija. Izraelsko prvenstvo se še ni začelo, v kvalifikacijah za ligo prvakov je bil prvak Andore Santa Coloma nedorasel tekmec, dobili so še nekaj posnetkov pripravljalnih tekem. V primerjavi z lansko sezono, ko je Maccabi igral v skupinskem delu lige Evropa, je 90 odstotkov zasedbe ostalo nespremenjene in s tem tudi slog igre. Ker so v strokovnem štabu številni Španci na čelu z Oscarjem Garcio, ki je nekdaj igral za Barcelono, skušajo posnemati slog katalonskega velikana.

»Niso kopija Barcelone, saj nimajo tako kakovostnih igralcev. Ne igrajo po smernicah Barcelone, ampak gre bolj za obrise glede hitrosti in igre v globino,« je poudaril trener Ante Šimundža. Cilj za prvo tekmo je izid, ki bi Mariboru ohranil možnosti za napredovanje. »Napadalna filozofija Maccabija po strukturi igralcev in njihovem razmišljanju nam ustreza. Enak je naš pristop, a smo obenem ekipa, ki se zna prilagoditi tekmecu. Tudi Maccabi ni naiven in v ligi Evropa ni bezljal v napad. Zavedajo se velikega vložka in utopično bi bilo razmišljati, da nas niso analizirali. Ni pa dvoma, da so prepričani, da so boljša ekipa od nas,« je končal Šimundža.