Bistveni razlog za brazilski polom je jasen, nimajo kvalitete. Z izjemo Neymarja nimajo v napadu ničesar. Ta po mnenju nekaterih spada med najboljših pet nogometašev na svetu, po mojem pa za vrhom malo zaostaja. Pri Santosu se je lahko poigraval, a brazilska liga ni primerljiva z evropskimi. Ko je prišel v Barcelono, je pokazal veliko manj od pričakovanj. Neymar seveda ni slab nogometaš, a ne spada med pet najboljših v Evropi, vse ostalo v brazilski ekipi pa je bolj ubogo.

Potem ko so Brazilci dobili prvi gol, so na vsak način hoteli izenačiti, a jim ni nič pomagalo. Poskušali so na silo, toda dobili drugi gol, potem je bilo le še vprašanje, koliko žog bo še končalo za hrbtom Julia Cesarja. Brazilci so se povsem odprli, napasti so hoteli Nemčijo in jo ujeti, s čimer pa so počeli nekaj, česar glede na kakovost niso sposobni. Še Marcelo, ki je med najbolj agilnimi, je pri nekaterih akcijah obupal, sploh se ni vračal v obrambo. Tako so bili Nemci po odvzeti žogi takoj v situaciji štiri na tri ali štiri na dva.

Verjamem, da je poraz 1:7 za Brazilijo, kot bi jo zadel meteorit. Vprašanje je, kaj se bo zdaj dogajalo z ljudmi. Bojim se kakšnih hujših posledic. Svetovno prvenstvo je bilo prirejeno na silo, silne milijarde so investirali v mundial, namesto da bi jih investirali v svoje ljudi. To je večji problem kot en poraz, pa čeprav najvišji v polfinalu doslej. Ne nazadnje Brazilija ni izpadla prvič, nogomet se bo še vedno igral. Saj to je le igra, v kateri je treba uživati in sprejeti tako zmage kot poraze, kar je treba učiti že otroke. Ne preostane jim drugega, kot da počakajo na boljše čase. Imajo slabo generacijo in morali bodo narediti čistko.

V finalu bo Nemčija absolutni favorit. Imajo fenomenalnega vratarja Manuela Neuerja, ki je trenutno najboljši na svetu. Ne spomnim se tako kompletnega vratarja, kot je on. Verjetno že sedaj spada med tri najboljše vratarje vseh časov. Poleg njega je v nemški reprezentanci kopica odličnih nogometašev z veliko talenta. Nemčija je stroj, ki melje toliko časa, da te zdrobi. In to lahko storijo z vsako ekipo. Nemčija ima odlično obrambo in napad, medtem ko na primer Nizozemski in Argentini nekaj manjka. Nizozemci imajo odličen napad, a slabšo obrambo, Argentinci pa sijajno obrambo in z izjemo Lionela Messija slabši napad.

Marinko Galić je nekdanji slovenski reprezentant.