Če je Nizozemska doslej prikazala najboljšo igro, je reprezentanca po mojem okusu Kostarika, ki me je v dvoboju z Urugvajem spominjala na Slovenijo, ko igra disciplinirano, ima hiter prehod v napad in je nevarna iz prekinitev. Urugvajci so kot velesila podcenjevali Kostariko, tako kot so tekmeci nekoč majhno Slovenijo. Podobno je naredila Švica z Ekvadorjem, a ni bilo učinka bumeranga. Želim si, da bi ena izmed majhnih reprezentanc prišla daleč.

Žal mi je za Hrvaško in BiH, zlasti za slednje, ki so bili v večini elementov celo boljši od tekmeca. Argentinci so sicer zmagali, a v oči bode, da so zelo malo tekli. Zlasti Messi, ki je tako kot drugi napadalec Aguero pretekel le osem kilometrov. Messi je sicer dosegel odločilni gol, a igre, ki jih prikazuje v zadnjem letu dni, niso podobne ničemur. Je velik egoist in izsiljevalec, saj je krivec za odhode Ibrahimovića, Ronaldhina in Eto'oja iz Barcelone. Tako, kot sem ga do lani oboževal, so splahnele vse moje simpatije do njega in sem upal, da ga bo Barcelona prodala. Tudi Portugalec Ronaldo ni po mojem okusu, saj se je mnogim zameril na finalni tekmi lige prvakov z reakcijami. Ni se veselil izenačujočega gola Ramosa in razkazoval je svoje mišice po četrtem golu, ki ga je dosegel iz podarjene enajstmetrovke v zadnji minuti podaljška. S svojim obnašanjem, ko ne more skriti, da je velik egoist, ima vsak dan manj oboževalcev. Prav zaradi njega so si mnogi želeli poraza Portugalske z Nemčijo.

S tekmami drugega kroga že prehajamo v obdobje, ko ni več popravnega izpita. Za Hrvaško je tekma s Kamerunom že dan D. Hrvati imajo vrhunsko ekipo po imenih in klubih, v katerih igrajo, zato po tem kriteriju spadajo med šest najboljših na svetu. Po porazu z Brazilijo bodo pod še večjim pritiskom, ne glede na to, Kamerun ne daje vtisa, da je resna reprezentanca za napredovanje, saj so imeli že pred turnirjem tradicionalne spore glede premij, egoističnega pristopa Eto'oja in privatnih tekem posameznikov na igrišču. Bojim se, da bo Hrvaška prekratka za korak. Hrvati so si sami zakuhali afero z medijskim molkom, ki je nepotrebna, saj s tem izgubljajo zbranost in razmetavajo energijo za neprave stvari, ki jo bodo nujno potrebovali za težke razmere sredi pragozda.

Marinko Galić je nekdanji reprezentant.