Pet tekem je potreboval Gonzalo Higuain, da je na svetovnem prvenstvu v Braziliji končno dosegel gol. Dočakal ga je v zelo pomembnem trenutku. V četrtfinalu, s čimer je Argentino popeljal v polfinale, kjer so gavči nazadnje igrali pred 24 leti. Higuain je na mundialu še enkrat več podoživel nasvet, ki ga je nekoč slišal pri Realu od soigralca Ruuda van Nistelrooya. »Ruud mi je dejal, naj bom vedno potrpežljiv, saj so zadetki kot kečap. Včasih se trudiš na vso moč, a nič ne priteče ven, spet drugič pa ven pride ogromno,« je dejal Higuain. In prav to se mu je dogodilo v Braziliji. Najprej se je štiri tekme trudil na vse načine, a bil neuspešen, proti Belgiji pa je zadel že v osmi minuti. Streljal je povsem instinktivno, saj je žoga do njega prišla nepričakovano. Kečap je tokrat kar bruhnil v mrežo.

Ima tudi francosko državljanstvo

Kakšen talent je Higuain, je bilo hitro jasno, ko so ga pri River Platu vzeli v svojo akademijo le po enem treningu. Star je bil 13 let. Na preizkušnjo je prišel skupaj z Lionelom Messijem, toda pri River Platu je nato ostal le Higuain. Zakaj ne tudi Messi, ni povsem jasno. Messi je nato kmalu odpotoval v Španijo k Barceloni, kjer je postal eden najboljših nogometašev na svetu, a pet let kasneje mu je sledil tudi Higuain. Razlika je bila ta, da je Higuain leta 2007 odšel k Realu. Odškodnina je bila 12 milijonov evrov. Le nekaj mesecev prej je odločil največji argentinski derbi proti Boci Juniors.

Higuain se je argentinskim staršem rodil v Franciji, a se je družina, ko je bil še dojenček, preselila v Argentino. Njegov oče, nekdanji nogometaš Jorge, je sredi osemdesetih let služil kruh v francoskem klubu Brest, Gonzalo pa je sad njegove ljubezenske zveze s Francozinjo, zato ima Higuain dvojno državljanstvo. Francoskih besed ne zna veliko, v deželi galskega petelina pa je bil v mladosti le enkrat – kot 10-letni navijač Argentine na svetovnem prvenstvu leta 1998. Kljub temu so ga v svojo reprezentanco vabili tudi Francozi, toda Higuain se jim je zahvalil in raje izbral Argentino.

Najboljša prijatelja in tekmeca

Pri Realu je Higuain večkrat prehodil pot med peklom in rajem. Kot rosni mladenič je bil glavni junak, da je kraljevi klub v sezoni 2006/07 postal španski prvak. Dosegel je odločilni gol v zadnji minuti tekme proti Espanyolu za zmago s 4:3, potem ko je moštvo iz Barcelone pred tem vodilo že s 3:1. V istem trenutku je postal ljubljenec madridskih navijačev. V objem so mu skočili vsi soigralci. Higuain je pred tem v ekstazi slekel dres in ga vrgel v zrak. Pobral ga je van Nistelrooy, ki ga je dvignil nad glavo, napis Higuain pa kazal navijačem Reala. Nizozemski nogometaš je s svojo gesto poslal jasno sporočilo: »To je vaš novi junak.«

Odrešitelj Reala je bil še nekajkrat. Denimo v prihodnji sezoni, ko je ponovno zabil odločilen gol proti Osasuni, da so Madridčani ubranili primat v Španiji. Odigral je tudi nekaj slabih tekem, zaradi katerih je dobil v Madridu skoraj toliko nasprotnikov, kot je imel podpornikov. Ena takšna situacija se je dogodila v sezoni 2009/10, ko je v osmini finala lige prvakov proti Lyonu zgrešil prazna vrata, saj je žogo poslal le v vratnico. Real je nato izpadel, Higuain pa je zelenico zapustil izžvižgan.

V isti sezoni je v Real prišel tudi Karim Benzema. Francoski napadalec je hitro postal Higuainov najboljši prijatelj, čeprav sta bila glavna tekmeca za mesto v začetni postavi. Podobnosti med njima je skoraj toliko, da je že kar malce zastrašujoče. Oba sta rojena v Franciji decembra leta 1987. Higuain 10. decembra, Benzema 19. decembra. Oba tehtata 83 kilogramov, oba sta desničarja in oba sta napadalca. Kljub prijateljstvu dolgo nista našla najboljše forme, saj sta drug drugega ovirala, da nekdo od njiju ni dobil večje priložnosti. Gordijski vozel je lani presekal predsednik Reala Florentino Perez, ki je Higuaina prodal v Napoli za 40 milijonov evrov. Njegova odločitev je bila povsem osebne narave brez nogometnega ozadja, saj ima Perez raje Benzemaja, ki ga je v Real pripeljal sam, medtem ko je Higuain prišel v Madrid v mandatu prejšnjega predsednika Ramona Calderona.

Di Stefano je v bolnišnici

Le nekaj tednov kasneje po prihodu v Neapelj je Higuain gledal smrti v oči. Z najete jahte se je v družbi več deklet pognal v morje, toda z glavo je priletel v skale. Argentinski napadalec je ostal pri zavesti, toda iz vode je prišel povsem okrvavljen. V bolnišnici je ostal na opazovanju, zraven pa je dobil osem šivov ob čeljusti in dva nad obrvjo. Kljub temu ni šlo brez dodatnih težav, saj naj bi bili Higuain in vodilni možje Napolija jezni, ker mu v bolnišnici v Neaplju niso nudili ustrezne prve pomoči. Lastnik Napolija, razvpiti poslovnež in filmski režiser Aurelio De Laurentiis je celo napovedal tožbo bolnišnici, toda po zgroženih odzivih javnosti si je premislil.

V bolnišnici je tokrat Higuainov rojak in nekdanji zaščitnik pri madridskemu Realu Alfredo Di Stefano. Legendarni argentinski napadalec je prejšnji teden praznoval 88. rojstni dan, v soboto pa je med sprehodom doživel srčni napad. Stanje je zelo resno, vendar stabilno. »To ni dobra novica. Alfreda zelo spoštujem in cenim, saj mi je v Madridu ogromno pomagal in me ščitil,« je po tekmi z Belgijo dejal Gonzalo Higuain.