"Odločno zanikamo vse očitke o nepravilnostih. Storili bomo vse, da ohranimo integriteto katarske izvedbe prvenstva," so prireditelji tekmovanja zapisali v sporočilu za javnost. Dodali so še, da Bin Hammam ni imel nobene vloge, ne uradne, pa tudi ne neuradne, pri katarski kandidaturi za izvedbo SP.

Sunday Times je poročal, da skrivni dokumenti razkrivajo vlogo Bin Hammama pri pridobivanju tekmovanja na nepošten način. Tako naj bi še pred glasovanjem, ki je potekalo decembra 2010, imel na voljo petmilijonski dolarski proračun, s katerim je skrbel za ustrezne podkupnine, predvsem je nakazoval denar predsednikom zvez afriških držav. Časnik še piše, da je Bin Hammam deloval že leto pred odločitvijo krovne nogometne zveze Fife o prireditelju SP, med drugim naj bi nekdanjemu članu izvršnega obora te zveze Reynaldu Temariiju s Tahitija pomagal s 305.000 evri za sodne stroške.

Možnosti, da Katar izgubi prvenstvo, so po mnenju poznavalcev kljub različnim obtožbam in težavam minimalne. Etična komisija Fife še preiskuje kritik polno kandidaturo Katarja, prav tako je ta država "črno piko" dobila zaradi odnosa do tujih gradbenih delavcev, veliko polemik pa vzbuja tudi dilema o časovni izvedbi prvenstva, ki bo po prvotnih načrtih potekalo v hudi poletni vročini.