Prestop Mate iz Chelseaja k Unitedu je sedaj tudi uradno potrjen, odškodnina pa znaša 45 milijonov evrov, kar je najdražji nakup rdečih vragov v zgodovini kluba.

Mata je včeraj zvečer s helikopterjem priletel v Manchester in tam uspešno prestal zdravniški pregled ter nato z 20-kratnimi angleškimi prvaki podpisal pogodbo. Angleški mediji pišejo, da gre za 4,5-letni dogovor.

Španec je pred zdravniškim pregledom opravil tudi pogovor s trenerjem Uniteda Davidom Moyesom, po katerem je bil škotski strateg navdušen. »Juan je eden od najboljših nogometnih organizatorjev igre na svetu in imeti takšnega igralca v ekipi mi bo v veliko zadovoljstvo,« je dejal Moyes.

Po sklenitvi dogovora in potrditvi prestopa je bil zadovoljen tudi Mata: »Navdušen sem. Prišel je čas za nov izziv, Unitedovega poziva pa preprosto ne moreš zavrniti.«

Mourinho ni želel blokirati prestopa

Mata je na Otok prišel leta 2011, ko ga je Chelsea kupil od Valencie. V Londonu je Španec igral odlično in bil obe prejšnji sezoni izbran za najboljšega igralca kluba, letos pa se je po prihodu Joseja Mourinha znašel v vlogi rezervista, zato je bil njegov odhod v drug klub le še vprašanje časa.

Portugalski trener Chelseaja je z visoko odškodnino verjetno zadovoljen, ob izgubi kvalitetnega igralca pa ni videti slabe volje. »Namesto Mate bomo pripeljali koga drugega. Vprašal sem ga, če bo resnično srečen, če prestopi v Manchester United, in zatrdil mi je, da bo, zato smo mu dovolili oditi. Ali bi morali preprečiti njegov prestop k Unitedu, zato ker nam United poleti ni želel prodati Rooneyja? Seveda, da ne. To je bila njihova odločitev, ki s prodajo Mate nima nobene veze,“ je dejal Mourinho.