Vsi nosilci osmine finala lige prvakov pričakovano niso bili zadovoljni z včerajšnjim žrebom parov. Najbolj trepetajo pri Barceloni in Chelseaju. Katalonci se bodo tako kot v lanski sezoni vnovič pomerili z Manchester Cityjem, Londončane pa čaka nogometna vročica proti Paris Saint-Germainu. O potnikih v četrtfinale bo odločala tudi dnevna forma moštev, kar pomeni, da se lahko do prvih tekem osmine finala čez dobra dva meseca razmerja sil še močno premešajo.

Barcelona je Messi (in nič več?)

Barcelona bo sredi marca 2015 dočakala teden resnice. V sredo bo igrala povratno tekmo lige prvakov proti Cityju, ob koncu tedna pa še prvenstveni el clasico z madridskim Realom. Super tekmi, ki bosta nedvomno odločali o uspešnosti sezone za blaugrano. Da Barcelona v zadnjih letih doživlja fazo padanja, ni nič novega. Zmagoslavna era Josepa Guardiole je le še oddaljeni spomin, veliki mojstri nogometne igre pa so vsako leto starejši in manj igrivi kot nekoč. V tej sezoni pod vodstvom Luisa Enriqueja se izrazito kaže, kako močno je Barcelona odvisna le od svojega prvega zvezdnika Lionela Messija. Če Argentinec ni v solidni dnevni formi, se Katalonci vedno mučijo in običajno oddajo pomembne točke.

Statistika ne laže. Barcelona je v dosedanjih petnajstih krogih španske lige doživela štiri spodrsljaje. Izgubila je z Realom in Celto ter remizirala z Malago in Getafejem. Niti na eni od teh tekem Messi ni niti zadel niti podal, nerazpoloženi pa so bili tudi njegovi soigralci. Na vseh štirih tekmah skupaj je bil enkrat uspešen le Neymar, ki je zadel na Santiagu Bernabeu. Sicer pa je Messi za Barco v vseh tekmovanjih nove sezone odigral 22 tekem in zabeležil 17 zmag. Le na eni od zmagovitih tekem se ni izkazal kot strelec ali podajalec, kar je vnovičen dokaz, kako viden pomen ima Argentinec za katalonski klub. Ni nepomembno, da je trener Enrique dal Messiju ogromno svobode v igri. Dogaja se celo, da kandidat za najboljšega nogometaša leta gradi igro moštva in prihaja po žogo celo na sredino igrišča, kar se v preteklosti ni dogajalo ravno pogosto.

Enrique je včeraj povedal, da je Manchester City tako kot njegova Barcelona eden od osrednjih favoritov za osvojitev lovorike v ligi prvakov. »Od vseh možnih tekmecev je City eden najzahtevnejših, a po naravi sem optimist, zato pričakujem, da bomo napredovali,« je razložil Luis Enrique. Txiki Begiristain je bil v času predsedovanja Joana Laporte v Barceloni športni direktor katalonskega kluba, zdaj pa je že več kot dve leti na enaki funkciji pri Cityju. Ker sta se tekmeca v isti fazi tekmovanja pomerila že lani (Barca je slavila s skupno razliko v golih 4:1), je Begiristain v šali dejal, da bodo prihodnji žreb raje počakali doma in videli, ali bodo imeli več sreče. »Kdor želi premagati Barco, mora biti superioren. Zadnji rezultati so nam dvignili samozavest, a do naslednje tekme v ligi prvakov je še veliko časa,« je razmišljal Txiki Begiristain.

Mourinho proti Ibrahimoviću

Prejšnji teden je v svojem slogu spet zablestel trener Chelseaja Jose Mourinho in rekel, da bi v osmini finala lige prvakov najraje igral s PSG: »To bi bilo za obe moštvi še najlažje.« Želja se mu je izpolnila, vendar prav lahkega dela v resnici ne bo imel nihče. The Guardian je včeraj opozoril, da je bil PSG najnevarnejši nasprotnik iz drugega bobna, tekmeca pa sta se pomerila že lani v četrtfinalu. Z nekaj sreče so takrat napredovali modri iz Londona, potem ko je Mourinho tvegal s tremi napadalci. To bo vnovičen ognjevit obračun, saj ima Chelsea še močnejšo zasedbo kot lani, medtem ko je Zlatan Ibrahimović za tako velike tekme še posebno motiviran.

Drugi pari osmine finala so se znašli v senci omenjenih obračunov. Bayer iz Leverkusna bo igral proti madridskemu Atleticu, Juventus se bo pomeril z Borussio Dortmund, ki je v nemškem prvenstvu v območju izpada iz lige, Šahtar bo igral z Bayernom, Arsenal z Monacom, Basel s Portom, Schalke pa bo izzival desetkratne prvake in branilce naslova Real iz Madrida. V taboru belega baleta so po dvajsetih zaporednih zmagah v vseh tekmovanjih zdaj povsem osredotočeni na svetovno klubsko prvenstvo v Maroku. Jutri bodo igrali polfinale z mehiškim Cruzom Azulom, osvojitev novega pokala pa ne bi smela biti prevelik zalogaj. »Imamo veliko možnosti za končno zmago. Moramo igrati tako, kot smo navajeni iz letošnje sezone,« pravi prvi vratar in dolgoletni kapetan Reala Iker Casillas.