Mnogi so bili prepričani, da si je Jan Oblak uničil kariero, ko je pri 17 letih odšel k Benfici. Napovedovali so mu, da ga bo ustroj enega največjih evropskih klubov požrl vase in da nikoli ne bo dobil prave priložnosti. Sprva je kazalo, da bodo imeli zlobni jeziki prav, saj za Oblaka v prvi ekipi Benfice kar nekaj sezon ni bilo prostora. Izkušnje je nabiral pri številnih drugih portugalskih klubih (Beira-Mar, Olhanense, Uniao Leiria, Rio Ave), kjer pa se ni predal, ampak je nanizal obilo izvrstnih partij. Priboril si je novo priložnost pri Benfici, ki jo je izkoristil z obema rokama, zato bo danes stal med vratnicama tudi v finalu evropskega pokala. V portugalski ligi je svojo mrežo ohranil nedotaknjeno na kar štirinajstih od šestnajstih tekem. Trikrat je branil tudi v evropski ligi, nazadnje na povratnem dvoboju polfinala proti Juventusu, ko je bil med najbolj zaslužnimi, da se je Benfica drugič zapored uvrstila v finale evropske lige.

Lani so orli iz Lizbone proti Chelseaju izgubili v sodnikovem podaljšku. Na novo evropsko lovoriko Benfica čaka že 52 let. Benfica je bila v letih 1961 in 1962 sicer prva, ki je prekinila hegemonijo madridskega Reala v ligi prvakov, a od tedaj naprej ni več okusila evropske slave. Benfica je v vmesnem obdobju izgubila pet finalov v ligi prvakov, enega v pokalu Uefa in enega v evropski ligi. Novo priložnost ima spet danes v finalu evropske lige (naslednica pokala Uefa), ko lahko sedanja generacija Benfici povrne nekaj sijaja, ki so ga pred davnimi desetletji imeli Eusebio in druščina. Trener tedanje znamenite zasedbe je bil Madžar Bela Guttman, ki je po zadnjem evropskem naslovu leta 1962 zapustil Benfico v čudnih okoliščinah, v jezi pa je napovedal, da Benfica brez njega še sto let ne bo osvojila nobene evropske lovorike.

Za to, da bo črni urok ostal nad Benfico, bo skušala poskrbeti Sevilla, ki lovi tretji naslov v drugorazrednem evropskem tekmovanju. Če bo slavil andaluzijski klub, bodo vse evropske lovorike v letu 2014 osvojili španski klubi, saj bosta v finalu lige prvakov prihodnji konec tedna zaigrala Real in Atletico. Osrednji mož Seville je hrvaški vezist Ivan Rakitić, ki ima za seboj sanjsko sezono. Igra tako dobro, da sta se zanj ogrela prav oba madridska kluba. Najprej je Rakitiću ponudbo poslal Atletico, v zadnjih tednih pa tudi Real, ki naj bi bil po poročanju španskih medijev Rakitićev naslednji klub. K Realu si želi tudi Rakitić, kjer bi se v vezni vrsti pridružil svojemu rojaku Luki Modriću. »Real Madrid? Lepo počasi. Najprej nas čaka finale evropske lige, potem bom šel na svetovno prvenstvo, nato pa bom sporočil svojo odločitev,« je v Torinu povedal Ivan Rakitić. »Jasno je zgolj to, da si vsak nogometaš želi igrati v ligi prvakov.«